Habanero chili

Habanero chili

Egyszerűen azt jelenti, hogy Havannai. A Capsicum Chinense, vagyis a kínai paprika egyik, nagyon csípős változata. A Scoville Skálán eléri a 150-650.000 egységet. Egyesek szerint az Amazonas folyam környékéről, mások szerint a Yucatan félszigetről származik, mindenesetre már több ezer éve termesztett chili fajta. Ma már szinte bárhol a világban termesztik, nálunk is, sikerrel.

Felhasználása: Csípős szószok készítésére, csípős átelek ízesítésére, jellegzetesen gyümölcsös az íze, ezért paradicsomos, gyümölcsös ételek csípősítésére használják. Egészben szárítva, sőt szárítva-füstölve is nagyon népszerű, ekkor viszont használat előtt vízbe kell ázatni. Óvatosan bánjukn vele, gumikesztyű ajánlott, ne lélegezzük be a porított Habanerot. Használhatjuk még pizza, tésztát, távol-keleti ételek, főleg húsos ételek, levesek, grillszószok, mexikói ételek, tex-mex ételek, chili con carne, stb.