Halal minősítés

Halal minősítés

Az élelmiszer előállítás minősítése évszázadokkal ezelőtti találmány, a két jelentős vallás az Izraelita és a Muzulmán már jóval azelőtt, hogy a Nyugati világ egyáltalán gondolt volna rá, már szigorúan előírták és lefektették a részleteiben kidolgozott szabályokat. Ezek a szigorú szabályok elsősorban a hús feldolgozására vonatkoztak, majd terjedt el több és több élelmiszer előállítására is. Az évszázadok alatt az élelmiszer vallást is, és politikát is képviselt, jelképezett, nem csoda hát, hogy ilyen komplikált és hagyományokkal, rituálékkal szőtt az előállításuk, de még a fogyasztásuk is. Ne feledjük, a régi időkben akié az élelmiszer volt, azé volt a hatalom is.

A Halal a Muzulmánoknál azt jelenti, hogy megengedhető

A Muzulmán vallás a gyors és kíméletes mészárlást hírdeti, a lehető legkevesebb szenvedéssel.

  • A Halal nem megengedi a kagylók, a pikkelyes szárazföldi állatok, ragadozó madarak fogyasztását
  • A Halal tiltja a sertéshús fogyasztását.
  • A Halal tiltja az alkoholos italok fogyasztását (bor, sör, likőr)
  • A Halal nem tiltja a tejtermékek és a hús keverését, úgy mint a főzést, tálalást, tisztítő eszközök használatát ezeknél használva, vagy keverve
  • A Halal nem tiltja a kábult állatok mészárlását
  • A Halal nem tiltja az állat hátsó részeinek a fogyasztását
  • A Halal mészárlás kötelezi a mészárost imára az állat megölése előtt, és alatt
  • Halal szerint bármely felnőtt Muzulmán, Keresztény, vagy Zsidó lemészárolhatja az állatot a Halal törvények szerint
  • A Halal megengedi a bennmaradt vért
  • A Halal szerint a Kosher vágásból származó hús megengedett