A tavaszi tekercs nagy kedvenc, főleg az első szabadban tölthető ebédként. Sok változatát probáltam már, főleg a vietnamit, de ez...fantasztikus. Ki kell próbálni.
Hozzávalók:
Harumaki:
1 konzervdoboz Shiitake gomba és leve (1/2 dl)
4-5 db nagyobb garnéla rák, szeletelve
100 g csirkehús, darabolva
100 g sertéshús, darabolva
50-60 g finommetélt rizstészta, főzve
2 evőkanál szójaszósz, Japán stílus
só és bors ízlés szerint
1 kis doboz bambuszrügy, aprítva
friss gyömbér darab, hámozva, aprítva
1 db gyöngyhagyma (vagy hasonló)
1 maréknyi friss snidling, karikára vágva
1/2 sárgarépa, vékonyra hasítva (julienne-re)
100 g mungó bab csíra (konzerv)
10-12 tavaszi tekercs tésztalap
Páclé:
2 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál kukorica keményítő
Mártogató szósz:
Szójaszósz
Rizsecet
Wasabi paszta
Elkészítés:
- Vágd fel a konzerv PO-KU (shitake) gombákat apró darabokra. A levét tedd félre, később kelleni fog.
- Keverd össze a pácnak valót egy tálban.
- Szeleteld fel a csirkehúst apró darabokra, a sertéshúst is picíny darabokra, és mindent, a garnéla rákkal együtt tedd a tálba a páclébe.
- Főzd meg a finommetélt Rizstésztát (Vermicelli) forró vízben 2-4 percig. Szűrd le, és vágd 3-4 cm-es darabokra.
- Vágd össze a bambuszrügy darabokat, a gyömbért, a snidlinget, a sárgarépát, a gyöngyhagymát vékony szeletkékre, darabokra.
- Készítsd el a tölteléket az alábbi módon: hevíts fel szezámolajat egy serpenyőben, dobd bele a gyömbér darabokat, és közepes hőfokon sütögesd egy picit, majd tedd bele a pácolt húsokat, rákkal együtt, és süsd amíg a húsok kozepe kifehéredik, megsül.
- Add hozzá a bambuszrügyet, a sárgarépát, és süsd tovább egy darabig, de maradjon kicsit kemény. Add hozzá a konzerv mungóbab csírát, a gyöngyhagymát, a snidlinget és a szeletelt gombát, és végül a főtt, darabolt rizstésztát. Önts bele a gomba levéből egy picit, majd 2 evőkanál szójaszószt.
- Keverd össze a kukorica keményítőt vízzel egy kis tálban, majd öntsd bele a töltelék tálba és keverd jól össze. Hagyd a tölteléket szétterítve egy tálcán, tepsiben hűlni, szikkadni. A töltésnél nem jó, ha vizes. A túl vizes töltelék a forró olajban szétrobbanthatja a Harumaki tekercseket.
- Áztasd be a tavaszi tekercs lapokat egy pillanatra vízbe. Töltds meg a tavaszi tekercs lapokat a töltelékkel úgy, hogy a két végét hajtsuk be, és tekerjük fel. Zárjuk le a tekercseket, ha nem akar összeragadni a végén, akkor egy kis kukorica keményítőt rákenve segít. Ha egyszerre szeretnéd megtölteni az összes tekercset, akkor takarni kell a már készre tekerteket.
- Süsd ki a tekercseket bő olajban, 170-180 C fokon, wokban, serpenyőben. Akkor lesz kész, ah szép aranybarnára változott. Sorakoztasd fel egy papírkendőn/szalvétán, hogy a maradék olaj kiszivárogjon, felszívódjon belőle.
- Tálald salátával, szójaszósz, rizsecet és wasabi paszta keverékkel, jól elkeverve, mint mártogató szósszal.
Jó étvágyat!
forrás: www.justonecookbook.com/Namiko Chen