Hayashi Marhahús Ragu Rizzsel

Hayashi Marhahús Ragu Rizzsel

A 18. század második felében megérkezett Japánba a Francia Konyhaművészet. Ez a fogás is ebből a periódusból származik, és természetesen a Japánok a maguk szája íze szerint módosították, és ettől lett egy igazi Crossover, európai-japán ízvilág. Roppant népszerű a mai Japánban, főleg a gyerekek követelik, mint az egyik abszolut kedvenc  ételt.

Hozzávalók:

400 g (4 szelet) vékonyra szelt marhahús

só és bors

2 dl Vörösbor

2 kisebb Vöröshagyma, szeletelve

4 gomba kalap, pl Shiitake vagy Champignon

1 ek Olaj

1 ek Vaj

2 gerezd Fokhagyma

30 g Paradicsompüré, kétszer sűrített

4 ek Worcestershire szósz

1 ek Világos Szójaszósz

3 ek Ketchup

2 ek barna Nádcukor

1 kocka OXO Beef Marhahús leveskocka

1-2 Babérlevél

3 dl Paradicsomlé

 

Elkészítés:

  • Helyezd a marhahús szeleteket egy tálba, és locsold meg fél deci jó minőségű vörösborral, sózd meg 1/4 tk sóval, és őrölj rá frissen feketeborsot. Tedd félre.
  • Szeleteld fel a hagymát úgy, hogy először kettévágod hosszában, majd a feleket keresztben fél karikákra vágva. Szeleteld fel a gomba kalapokat is.
  • Hevíts fel 1 ek olajat egy vastagaljú lábasban közepes hőfokra, ha van öntöttvas lábas a háztartásodban, akkor az lesz a legmegfelelőbb. Helyezd bele a marhahús szeleteket.
  • Süsd addig, amíg már nem rózsaszínű, majd tedd vissza őket a tálba.
  • A lábasba dobj 1 kisebb kocka vajat, add hozzá a hagymát, sózd meg és dinszteld üvegesre. Dobd hozzá az összenyomott, préselt fokhagymát is.
  • Ha készre dinsztelted, kanalazd hozzá az 1 ek paradicsompürét, és öntsd rá az 1 dl vörösbort.
  • Add hozzá a 4 ek Worcestershire Szószt és az 1 ek Viloágos Szójaszószt is. Kanalazz hozzá 3 ek Ketchupot és szórj rá 2 ek barna nádcukrot is.
  • Önts rá 3 dl Paradicsomlevet és a Marhahús Alaplevet is (OXO Beef kockából, 1 dl vízben oldva). Dobj hozzá 1-2 Babérlevelet, és tedd vissza a marhahús szeleteket is.
  • Dobd bele a szeletelt gombát, fedd le, és forrald fel.
  • Ha szükséges, fölözd le a keletkező habot, majd fedő alatt főzd lassú tűzön 15 percig. Kóstold, és ha kell sózd meg. Ha túl híg, akkor főzd tovább, vagy sűrítsd hidegvízbe kevert Kukorica keményítővel.
  • Tálald főtt jó minőségű Jázmin rizzsel, díszítsd Petrezselyem zölddel.

Jó étvágyat!

forrás: https://www.justonecookbook.com/hayashi-rice