Nem emlékszem mikor ismerkedtem meg a Wok edénnyel, de ez nem is érdekes, mert azóta olyan természetes, mintha mindig Wokban készítettem volna egy gyors ebédet. Reinkarnáció? Kína? Nem, csak egyszerűen egyszerű. Mármint a főzési, sütési módszer. A Wok mellett a rizsfőző a segítőtársam a konyhában. Itt egy olyan recept, amit szívesen dobok össze, amikor sürget az idő, de finomat követelnek az örökösök.
Hozzávalók:
2 evőkanál földimogyoró olaj, vagy más növényi olaj
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál fokhagymapor
2 csontozott csirkemell, darabolva
1/2 teáskanál őrölt feketebors
30 g szárított fafülgomba
1 közepes Cukkíni, aprítva
50 ml Hoisin szósz
1 dl csirkehús leves
1 evőkanál világos szója szósz
1/2 teáskanál chili pehely
250 g barna jázmin rizs
Elkészítés:
- Hevíts fel napraforgó- vagy repceolajat egy tapadásmentes serpenyőben, dobd bele gyömbért, keverd 1/2 percig, majd add hozzá a fokhagymát, és kevergetve sütögesd még fél percig.
- Keverd bele a csirkemell darabkákat, borsozd meg, és kevergetve sütögesd kb. 4 percig, amíg a csirkemell átsül. Vedd le a tűzről és tedd félre.
- Hevítsd fel az egy evőanál olajat ugyanabban a serpenyőben, és add hozzá az áztatott, szárított fekete fafül gombát, és kevergetve főzd, pirítsd kb. 3 percig. Add hozzá a Cukkínit és főzd tovább még egy percig.
- Egy kis keverőtálban verd fel a Hoisin Szószt, a csirkehús leves alaplevet, a szójaszószt és a chili pelyheket.
- Most kell hozzáadni az eddig elkészített szószt a félretett csirkedarabkákhoz. Kevergetve főzd egy darabig, mindaddig, amíg az ízek összeolvadva szép, mély, egyenletes struktúrát nem adnak.
- Tálald jó minőségű Basmati rizzsel.