Hollandi szósz

Hollandi szósz

A tojássárgája és az olvasztott vaj találkozása. Legtöbbször még egy kis citromlevet, sót, őrölt fekete/fehér borsot is keverünk hozzá. Az állaga könnyű, levegős, selymes legyen, színe sárga. Az íze vajas, dús, egy kis könnyű savas behatással, de egyik sem túl erőszakosan dominálóan.

Elkészítése: Nem könnyű, gyakorlatot igényel, de hétköznapi emberként is elkészíthető, ha figyelembe vesszük a legfontosabb útmutatókat. A legnagyobb veszélyt a kicsapódás jelenti. Szükségünk lesz egy jó habverőre, a gépi, a botmixer a legjobb. Egy nagyobb lábasban vizet forralunk, majd efölött egy kisebb lábasban a felvert tojássárgáját melegítjük, és lassanként az olvasztott vajat belemixereljük. Az elkészítés alatt a szósznak a 60-62 C fokot nem szabad túllépnie. Amikor a szósz olyan állagot kap, mint a majonéz, akkor végeztünk. Ekkor adjuk hozzá, ha akarjuk, a citromlevet, természetesen állandó keverés mellett.