Hosszú Élet Tészta - Long Life Noodles - Yi Mein

Hosszú Élet Tészta - Long Life Noodles - Yi Mein

Mondhatnánk, hogy ez egy kínai lakodalmas, vagy keresztelő, szülinapi jókívánság tésztaétel. Az elnevezése szerint az, kívánok Neked ezzel az Étellel hosszú Életet! Ha tudományosan nézzük, akkor olyan sok kárt nem okoz, tészta, gomba, hagyma. Ennél vannak egészségtelenebb ételek. Finom? Igen az, de a legnagyobb előnye, hogy annyi idő alatt elkészíthető, mint egy tojásrántotta. Szóval ez jó! Akkor kezdjünk hozzá:

Hozzávalók:

400 g Kínai Wok Tészta, tojás nélküli

csipetnyi cukor

csipetnyi só

2 ek Világos Szójaszósz

2 ek Sötét Szójaszósz

2 ek Osztriga Szósz

1/2 tk Szezámolaj

csipetnyi Fehérbors, őrölt

3-5 ek Földimogyoró Olaj

5 db nagyobb Shiitake Gomba (szárított)

2-3 szár Újhagyma, karikázva

  • Forralj fel vizet a tészta kifőzéséhez. Kövesd az utasításokat, de valószínű, hogy 5 perc a főzési idő, attól számítva, hogy bedobtad a tésztát a forrásban lévő vízbe. Én viszont nem szoktam ennyi ideig főzni, mert ha 3-4 percig főzöm, akkor formában marad, nem lesz egy ragacsos gombóc a későbbi műveletek során, a túlfőzés miatt. Ha kész, szűrd le, tedd félre.
  • Egy kis tálban olvaszd fel a cukrot, a sót egy evőkanál vízben, öntsd hozzá a Világos Szójaszószt, a Sötét Szójaszószt, az Osztriga szószt, a Szezámolajat és végül a Fehér borsot. Alaposan keverd össze, verd fel egy villával.
  • 2 evőkanál olajjal hevítsd a Wokot/Serpenyőt füstölésig. Dobd bele a szeletelt, áztatott, szárított Shiitake Gombát (kövesd az elkészítési útmutatót a csomagoláson). Add hozzá a zöldhagyma zöld, karikázott szárait is. Süsd ezen a magas hőfokon 30 másodpercig állandó keverés/dobálás mellett. A gomba olyan, mint egy szivacs, ha beszívta az összes olajat, és túl száraznak tűnik, egy evőkanálnyi olajjal orvosolhatod a problémát.
  • Végül borítsd bele a kifőzött tésztát is. A Wok kanállal alaposan forgasd össze, ha ügyes vagy dobálva is segíts a keverésben (lásd Jamie Oliver). Ha a tészta ki volt hűlve, akkor egy kicsit tovább süsd, mert nem fogja szépen felvenni a szószt.
  • Öntsd rá a szószt, dobáld, rázd, forgasd kanállal, mindenki képessége szerint, legalább egy percig a forró tűzön, mindaddig, amíg a szósz bevonja az egész ételt. Önts rá még egy evőkanálnyi olajat, hogy ne ragadjon a tészta a Wokhoz/Serpenyőhöz. Ha ez sem elég, locsolj rá egy-két kanál forró vizet, ettől jobb lesz az állaga.
  • Forgasd, dobáld, rázd, csak arra vigyázz, hogy a tészták ne törjenek össze, mert akkor a hosszú élet kívánságnak annyi.
  • Tálald úgy, hogy a maradék zöldhagyma karikáit rászórod, és még egy kicsit sütöd, hogy forrón tálalhasd.

Jó étvágyat!

Forrás:  https://thewoksoflife.com/long-life-noodles-yi-mein/