A Hovmästarsås egy klasszikus Svéd szósz, kimondottan a pácolt és füstölt lazacra komponálva. Édes, savanyú, különleges, a pácolt lazac ízeihez rafináltan illő, egyszerűen elkészíthető szósz. Többféle variációja létezik, de az alap hozzávalók mindig ugyanazok: 2 féle mustár (egy édesebb, egy dijoni csípős), bor- vagy almaecet, olaj (olíva-, napraforgó- vagy repceolaj), fehérbors őrölve, cukor és sok-sok friss kapor finomra aprítva. Vannak vidékek, ahol tejfölt (Créme fraiche), vagy Worcestershire szószt, vagy neadjisten Szójaszószt is hozzáadnak. Ezek a variációk az utolsó években, a kulinária újhullámaival érkeztek a Skandináv ízléskörbe.
Elkészítése:
- Keverd össze a kétféle mustárt a cukorral, sóval, az őrölt feketeborssal és az ecettel. Én botmixert használok erre a célra, mert az olajat jól ki kell keverned, vastag állagúvá, úgy, mintha majonézt készítenél.
- öntsd az olajat lassan, vékony csíkban hozzá, úgy, hogy állandóan kevered a botmixerrel. Persze nagy turmixgépben is lehet készíteni, de akkor mennyiség kell, hogy jól működjön. Fontos ezenkívül, hogy a szósz és az olaj ugyanolyan hőmérsékletű legyen.
- Végül keverd hozzá az aprított friss kaprot is.