Húsgolyó amerikai szemmel

Húsgolyó amerikai szemmel

Amerikai variáció egy Viking témára

A svéd húsgolyó úgy tűnik "world food" lett, mindenki ismeri, és van róla véleménye, határozott elképzelése milyennek kell lennie. Ezúttal egy amerikai csavarral jutunk hozzá e finomságokhoz, mert ott, a svéd bevándorlók révén, joguk van a témába beleszólni. Reméljük jobb, mint a svéd bútoróriás eléggé silány verziója. (Hogy miért ekkora az arcom? Hát, talán a 20 leélt évem Stockholmban, feljogosít a beleszólásra). Mellesleg, a gyerekek, a kamaszok, a felnőttek és az idősek abszolut kedvence, így hát bocsássatok meg ha több verzióban untatlak benneteket a "swedish balls"-al.

Hozzávalók:

100 g fehérkenyér bél, összeaprítva

1 dl tej

5 evőkanál teavaj (kb 100 g)

1 közepes hagyma, aprítva

1 kg darált hús (sertés és- vagy marha)

2 teáskanál só

2 nagyobbacska tojás

csipetnyi fehérbors

csipetnyi szegfűbors

olaj a sütéshez

3 evőkanál kukorica keményítő

2 dl csirkehús leves, kockából is jó

1 evőkanál szója szósz

1/2 teáskanál almaecet

petrezselyem levél, aprítva

Tetszőleges krumpli, egészben főzve

Elkészítés:

  • Egy közepes tálban keverd össze a fehér kenyér beleket a tejjel. Várd meg, míg a kenyér teljesen felszívja a tejet, kb. 10 perc.
  • Eközben, egy kisebb serpenyőben, olvassz fel 2 evőkanál vajat, közepes hőfokon. A fele aprított hagymát dinszteld meg aranybarnára, kb. 7 percig.
  • Egy keverőtálban keverd össze kézzel az alábbi alapanyagokat, de ha van egy konyharobotod, akkor a dagasztó szerszámával dolgozd össze a darált húst  az áztatott kenyérrel és a dinsztelt hagymával. Add hozzá az aprított nyers hagymát, a 2 teáskanál sót, a tojásokat, a fehér borsot és a szegfűborsot. Kezd alacsony fokozaton, majd emeld a fordulatot, és dolgozd össze az alapanyagot pépessé, 30-60 másodpercig.
  • Mártsd a kezed vízbe és formálj dió nagyságú golyókat a masszából. Használj egy evőkanalat az adagok kiszaggatásához. Sorakoztasd fel a golyócskáidat egy sütőpapírral bélelt tepsire. Mindezt csak azért, hogy egyszerre tudd kisütni a golyócskákat a serpenyőben. tehát hevíts olajat egy serpenyőben, csoportokban süsd meg a golyócskákat körbe-körbe, rázogatva, forgatva, aranybarnára. Helyezd vissza a már kisült golyókat a tepsire és tedd be a 160 C-os sütőbe.
  • A serpenyőben, amiben kisütötted a golyókat, olvassz vajat (3 evőkanálnyit), habzásig. Öntsd bele a csirkehús levest, és amikor forr habarj bele sürítőanyagot, apránként szitálva, (kukorica keményítő, rizsliszt, sima liszt, nyílgyökér, ami van otthon) és keverés mellett hagyd sűrűsödni. Öntsd bele a tejszínt és habard bele a szója szószt meg az almaecetet, sürítsd tovább megfelelő krémes állagúra. Sózd és borsozd. (fehér borssal a legjobb).
  • Tedd a szószba a húsgolyókat, és forgasd jól bele. Tálald azonnal, természetesen vörös áfonya szósszal és egészben főtt krumplival. (Más savanykás gyümölcslekvár is megteszi, a lényeg az édes-fanyar ízhatás.)

Jó étvágyat!

forrás: seriuseats.com