A Jambalaya egy Kreol (Louisiana) fűszerezési módszer, egy kis spanyol benyomással, eredetileg a Karib-szigetekről származik. A spanyol kultúra keveredése a bennszülött ételekkel eredmé- nyezte a Jambalaya-t. Érdekesség: az Atakapa törzs magáénak követeli az eredeti szót, azt állítják, hogy az ő nyelvükben a „Sham, pal ha!Ya!” azt jelenti, hogy: „Légy jóllakva, nem sovány! Edd meg mind!”, nagyjából a mi „egészségedre” kifejezés. A spanyolok ezután így értelmezték: Jambalaya.
Felhasználási javaslat: Használjuk rizs, csirke, kolbász, zöldségek, tengeri herkentyűk ízesítésére. A Luisianaiak egészen különleges fogásokra is használják, alligátor, folyami rák, vagy languszta ízesítésére, mi ennél egyszerűbb fogásokra használhatjuk a hétköznapjainkban, az ételeinknek kis rusztikus ízt adva.
Hol használják?: Amerikai Egyesült Államok, Louisiana állam