Nem kell méregdrága vizet hazacipelni, egyszerűen elkészíthető a házi jeges tea. Szerintem finomabb is, mert azt teszünk bele, ami amúgy is ízlik. Tökéletes frissítő a nyári melegben. Hidegen, vagy melegen készíthető.
Hozzávalók:
3-6 evőkanál fekete tea, vagy
6-10 db zacskós, filteres fekete tea
2-3 cm reszelt, friss gyömbér
1 db vanília rúd, Bourbon
2 db narancs, szeletelve
2 db citrom, szeletelve
2 db kopasz barack, szeletelve
2 db őszibarack, szeletelve
2 db fahéj rúd
2 teamenta ágacska, friss
2 evőkanál levendula virág
2 dl nádcukor, vagy
2 dl karamella
Elkészítés:
Melegen készített:
- Forralj fel 2 liter vizet, vedd le a tűzről, majd tegyél bele 3 púpos evőkanál fekete teát, vagy 6 db filteres zacskót, pl. Earl Grey ízesítésűt.
- Hagyd állni 4-5 percig, amíg a megfelelő színű, erősségű tea kialakul.
- Vedd ki a zacskókat, vagy szűrd le a teát. Hagyd kihűlni.
- Tedd bele az ízesítéseket, a reszelt friss gyömbért, a kikapart vanília rudat, a szeletelt narancsot, a szeletelt citromot, a két fahéj rudat, a teamenta ágacskákat, a szárított levendulát, a szeletelt kopasz barackot vagy a szeletelt őszibarackot, vagy mindkettőt, és a cukrot, vagy a házi készítésű karamellát.
- Tedd hűtőbe, és hagyd az ízeket összeérni pár órát fogyasztás előtt.
Hidegen készített:
- 2 liter hideg ásványvízbe tegyél 6 evőkanál fekete tea leveleket, vagy 10 zacskó filteres teát, tedd hűtőbe a többi hozzávalóval belekeverve, lehetőleg 15-36 órára, a kívánt erősségtől függően.
- Szűrd le a tea leveleket, vagy távolítsd el a tea zacskókat, és fogyaszd egészséggel.
Forrás: http://www.foodnetwork.com