Jeges tea készítése házilag

Jeges tea készítése házilag

Nem kell méregdrága vizet hazacipelni, egyszerűen elkészíthető a házi jeges tea. Szerintem finomabb is, mert azt teszünk bele, ami amúgy is ízlik. Tökéletes frissítő a nyári melegben. Hidegen, vagy melegen készíthető.

Hozzávalók:

3-6 evőkanál fekete tea, vagy

6-10 db zacskós, filteres fekete tea

2-3 cm reszelt, friss gyömbér

1 db vanília rúd, Bourbon

2 db narancs, szeletelve

2 db citrom, szeletelve

2 db kopasz barack, szeletelve

2 db őszibarack, szeletelve

2 db fahéj rúd

2 teamenta ágacska, friss

2 evőkanál levendula virág

2 dl nádcukor, vagy

2 dl karamella

Elkészítés:

Melegen készített:

  • Forralj fel 2 liter vizet, vedd le a tűzről, majd tegyél bele 3 púpos evőkanál fekete teát, vagy 6 db filteres zacskót, pl. Earl Grey ízesítésűt.
  • Hagyd állni 4-5 percig, amíg a megfelelő színű, erősségű tea kialakul.
  • Vedd ki a zacskókat, vagy szűrd le a teát. Hagyd kihűlni.
  • Tedd bele az ízesítéseket, a reszelt friss gyömbért, a kikapart vanília rudat, a szeletelt narancsot, a szeletelt citromot, a két fahéj rudat, a teamenta ágacskákat, a szárított levendulát, a szeletelt kopasz barackot vagy a szeletelt őszibarackot, vagy mindkettőt, és a cukrot, vagy a házi készítésű karamellát.
  • Tedd hűtőbe, és hagyd az ízeket összeérni  pár órát fogyasztás előtt.

Hidegen készített:

  • 2 liter hideg ásványvízbe tegyél 6 evőkanál fekete tea leveleket, vagy 10 zacskó filteres teát, tedd hűtőbe a többi hozzávalóval belekeverve, lehetőleg 15-36 órára, a kívánt erősségtől függően.
  • Szűrd le a tea leveleket, vagy távolítsd el a tea zacskókat, és fogyaszd egészséggel.

Forrás: http://www.foodnetwork.com