A "Jerk" szó tulajdonképpen egy főzési módszer, Jamaikában őshonos, de egy fűszerkeverék neve is, amivel a jellegzetes "Jerk" ételeket fűszerezik. Állítólag a spanyol "charqui" szóból ered, pácolt, szárított húst lejent, ez lett angolul a "jerky" szó. Két összetevőre épül ez a keverék, szegfűbors és a méregerős kínai chili paprika (Capsicum chinense), más hozzávaló a szegfűszeg, a fahéj, a hagyma, szerecsendió, a kakukkfű, a fokhagyma és a tengeri só.
Felhasználási javaslat: Hagyományosan sertés- és csirkehúsból készült ételekhez használták, de a mai modern konyha ajánlja halhoz, rákhoz, garnélához, marhahúshoz, kolbászhoz, bárányhoz, sőt még tofu-hoz is.
Hol használják?: Jamaika, Karibi térség, USA déli államai