Ez a masala is a Maharashtriai államból/régióból ered, a „Kaala” azt jelenti, hogy fekete, abban tér el a többi masala-tól, hogy a sötét fűszerek dominálnak benne, mint a szegfűszeg és a fahéj, és hogy a fűszereket sötétbarnára pörkölik azok megdarálása előtt. Kelle mesen fűszeres, mély, édes keverék, ugyanakkor csípős is. Óvatosan fűszerezzünk vele, mert hamar „túlfűszerezettnek” érez- zük ételünket. Más hozzávaló a római kömény, a koriander, fekete szezámmag, a chili.
Felhasználási javaslat: Húsételek óvatos fűszerezésére, raguk, pörköltek, főzelékek, lencse-, csicseriborsó-, tök-, sütőtök ételek, főtt-, és sült zöldségek fűszerezésére. Grillezéskor is izgalmas ízt ad a húsnak.
Hol használjá?: India