Az Észak-Thaiföldi, Burmai ízgazdag Curry eredetileg Indiából vándorolt ide, mint minden más Curry. Chiang Mai városban, Észak Thaiföldön, ahol az időjárás jóval hűvösebb a hegyek, magasságok miatt, fogyasztják ezt a finom Curry-t. Az íze olyan, mint az Újévi Tüzijáték a szádban, savanykás, csípős, szaftos, édes, egyszóval határozottan az egyik legfinomabb Távol-Keleti húsétel.
Hozzávalók:
Curry Paszta:
2 szál Thai Citromnád vékonyra szeletelve
1 evőkanál Galangál, őrölt
2 db Chili friss
2 db mogyoróhagyma, vékonyra aprítva
fél teáskanál tengeri só
3 evőkanál kókusz olaj
fél kocka garnélarák paszta
Kaeng Hung Leh Curry:
1 kg húsos sertés hasalja, vagy más hús, kockázva
2 teáskanál őrölt Curry Fűszerkeverék
fél teáskanál őrölt Kurkuma
3 evőkanál Thai Tamarind Paszta
2 evőkanál világos Szójaszósz
1 db Pálmacukor tömb, reszelve
800 ml víz (0,8 liter)
1 evőkanál Halszósz
2 centis darab friss gyömbér gyufára vágva
2-3 gerezd fokhagyma, szeletelve
2 db mogyoróhagyma, finomra szeletelve
- Turmixold össze a Curry Paszta hozzávalóit alaposan, pulzálva, amíg selymes krémet nem kapsz. Tedd félre.
- Hevíts olajat egy Wokban/Serpenyőben közepes hőfokra, tedd bele a Curry Paszta felét, sütögesd 3 percig kevergetve.
- Add hozzá a mogyoróhagymát (ha nincs vöröshagyma is megteszi), a fokhagymát, az őrölt Curry Fűszerkeveréket és a kurkumát, és sütögesd tovább egy percig, kevergetve.
- Dobd bele a hústkockákat, keverd meg, hogy a fűszepaszta mindenhol befedje, és főzd 3 percig.
- Öntsd hozzá a Halszószt, a Szójaszószt és reszeld rá a pálmacukrot is.
- Emeld a hőt magas fokozatra, kanalazd bele a Thai Tamarind pürét, és öntsd hozzá a vizet is. Forrald fel, fedd le úgy, hogy maradjon egy kis rés, és hagyd rotyogni lassú tűzön 45 percig.
- Add hozzá a Gyömbért is, és keverd alaposan össze, majd hagyd lassan főni még 45 percig.
- Tálald forrón Jázmin rizzsel, a tetejét újhagyma karikákkal, petrezselyemzölddel vagy korianderzölddel megszórva.
Jó étvágyat!
forrás: http://www.angsarap.net