Kaeng Hung Leh, a Thai Sertéshús Curry

Kaeng Hung Leh, a Thai Sertéshús Curry

Az Észak-Thaiföldi, Burmai ízgazdag Curry eredetileg Indiából vándorolt ide, mint minden más Curry. Chiang Mai városban, Észak Thaiföldön, ahol az időjárás jóval hűvösebb a hegyek, magasságok miatt, fogyasztják ezt a finom Curry-t. Az íze olyan, mint az Újévi Tüzijáték a szádban, savanykás, csípős, szaftos, édes, egyszóval határozottan az egyik legfinomabb Távol-Keleti húsétel.

Hozzávalók:

Curry Paszta:

2 szál Thai Citromnád vékonyra szeletelve

1 evőkanál Galangál, őrölt

2 db Chili friss

2 db mogyoróhagyma, vékonyra aprítva

fél teáskanál tengeri só

3 evőkanál kókusz olaj

fél kocka garnélarák paszta

Kaeng Hung Leh Curry:

1 kg húsos sertés hasalja, vagy más hús, kockázva

2 teáskanál őrölt Curry Fűszerkeverék

fél teáskanál őrölt Kurkuma

3 evőkanál Thai Tamarind Paszta

2 evőkanál világos Szójaszósz

1 db Pálmacukor tömb, reszelve

800 ml víz (0,8 liter)

1 evőkanál Halszósz

2 centis darab friss gyömbér gyufára vágva

2-3 gerezd fokhagyma, szeletelve

2 db mogyoróhagyma, finomra szeletelve

  • Turmixold össze a Curry Paszta hozzávalóit alaposan, pulzálva, amíg selymes krémet nem kapsz. Tedd félre.
  • Hevíts olajat egy Wokban/Serpenyőben közepes hőfokra, tedd bele a Curry Paszta felét, sütögesd 3 percig kevergetve.
  • Add hozzá a mogyoróhagymát (ha nincs vöröshagyma is megteszi), a fokhagymát, az őrölt Curry Fűszerkeveréket és a kurkumát, és sütögesd tovább egy percig, kevergetve.
  • Dobd bele a hústkockákat, keverd meg, hogy a fűszepaszta mindenhol befedje, és főzd 3 percig.
  • Öntsd hozzá a Halszószt, a Szójaszószt és reszeld rá a pálmacukrot is.
  • Emeld a hőt magas fokozatra, kanalazd bele a Thai Tamarind pürét, és öntsd hozzá a vizet is. Forrald fel, fedd le úgy, hogy maradjon egy kis rés, és hagyd rotyogni lassú tűzön 45 percig.
  • Add hozzá a Gyömbért is, és keverd alaposan össze, majd hagyd lassan főni még 45 percig.
  • Tálald forrón Jázmin rizzsel, a tetejét újhagyma karikákkal, petrezselyemzölddel vagy korianderzölddel megszórva.

Jó étvágyat!

forrás: http://www.angsarap.net