Kari Ayam - indonéz csirke curry

Kari Ayam - indonéz csirke curry

Igaz, úgy néz ki, mint a mi megszokott csirkepaprikásunk, csak van benne még egy-két oktáv íz. Na meg kicsit sárgább a kurkumának köszönhetően. Rendszeresen kipróbálok egy-egy ilyen paprikást, vagy inkább curryt, és mindenki a családban megszerette. Nálunk az ismerős kérdés "Mi legyen holnap az ebéd"-re ilyesfajta válaszok jönnek: "kínai" , "de az két napja volt", "akkor indonéz, vagy indiai". Lehet hogy furcsának találjátok, de nálunk a 15 éves kamaszunk az, aki a legjobban követeli az egzotikusat.  Akkor hát, ha ízorgiára vágytok, íme:

Hozzávalók:

500 g csirkehús, comb és mell

300 g Burgonya, kockázva

1 db hagyma, aprítva

1 púpos evőkanál Fokhagymás-Gyömbéres püré

3 teáskanál koriander őrölt

2 teáskanál kurkuma, őrölt

1 teáskanál curry fűszerkeverék

1 teáskanál római kömény

2 teáskanál chili pehely

1/2 teáskanál feketebors, egész

1 db fahéj rúd, kb 4 cm hosszú

1 doboz kókusztej, 400 ml

1 db citromnád, kloffolva, egészben

1/2 teáskanálnyi reszelt pálmacukor

só, ízlés szerint

Elkészítés:

  • Egy serpenyőben, olajon dinszteld meg a hagymát, a megkloffolt citromnádszárat  és a curry leveleket, míg a hagyma megbarnul. Add hozzá a gyömbér és fokhagyma pürét, és sütögesd, míg a nyers szag alábbhagy.
  • Dobd bele a csirkedarabokat, és süsd, amíg a csirkedarabok kifakulnak, állandó keverés mellett , majd bobd hozzá a krumplit, a curry fűszerkeveréket, a kurkumát, a chili pelyhet, a szerecsendiót, a római köményt, a koriandert, az édesköményt, a feketeborsot, a fehéjrudat.
  • Öntsd rá a fél doboz kókusztejet, fele annyi  vizet, és a garnéla pasztát. Főzd 15-20 percig fedő alatt, közepes hőfokon.
  • Add hozzá a maradék kókusztejet, barnacukrot, sót, és főzd fedő nélkül, hogy a curry sűrűsödjön, és amíg a csirke omlós nem lesz, ez kb 20 perc.
  • Tálaláskor facsarj rá egy kis lime-, vagy citromlevet, petrezselyem-, vagy korianderzöldjét, esetleg újhagyma karikákat, és melegen kínáld. Köretnek, ha nem elég a krumpli, ami benne van, rizs a legmegfelelőbb.
  • Megjegyzés: ugyan nem indonéz, talán inkább egy kicsit indiai, én szoktam beletenni 100 g összetört kesudiót, de akkor a krumplit kihagyom, vagy csak fele annyit teszek bele.

Jó étvágyat!

forrás: showshanti.com