Egyre többen leszünk, akik megelégelik az elénk tett készételek kétes tartalmú tömegét, benne a sok nem kívánatos hozzávalókkal. Igaz, csak akkor kezdtem el házi készítésű szószokat készíteni, amikor az időm megengedte, fiatalabb koromban lefoglalt a megélhetési hajsza. Mára értékelem a lassubb, de nagyságrendekkel minőségibb életvitelt. Gyári ketchupot már nem fogyasztok. Ha kipróbálod ezt a receptet, akkor lehet, hogy te sem fogsz hamarosan.
Hozzávalók:
1 evőkanál olíva olaj
3 gerezd fokhagyma, aprítva, vagy préselve
1/2 vöröshagyma, aprítva
2 kg napérlelte paradicsom, lédús, pl Marmande
0,5 dl almaecet
2 teáskanál Himalája só
1 evőkanál halszósz (elhagyható)
1,5 teáskanál őrölt feketebors
1/4 teáskanál őrölt szegfűbors
1/4 teáskanál őrölt cayenne bors
1/4 teáskanál őrölt gyömbér
1 dl lágy, barna nádcukor
1 evőkanál méz
Elkészítés:
- Egy vastagaljú serpenyőben hevítsd fel az olíva olajat közepes hőfokra, dobd bele az aprított hagymát, állandó keverés mellett, dinszteld üvegesre, kb. 3 percig.
- Add hozzá a fokhagymát, és dinszteld még egy percig.
- Most jöhet bele a paradicsom, az ecet, a só, a halszósz (ha akarod), az őrölt feketebors, a cayenne bors, és végül a gyömbér. Addig főzd, amíg a paradicsom teljesen szétesik, de legalább 20 percig.
- Botmixerrel, vagy álló mixergéppel pürésítsd adagokban, majd szűrd át egy szűrőn, amit kibéleltél egy gézlappal, vagy hasonlóval.
- Tedd vissza a főzőlapra, keverd bele a cukrot, és közepes hőfokon főzd, állandó keverés mellett, 15-30 percig, amíg a kívánt sűrűséget eléri. Ez a felhasznált paradicsom fajtájától is függ, ha keményhúsú, akkor kevesebb, ha szaftosabb, akkor több időt vesz igénybe.
- Kóstold, és ha kell fűszerezd, sózd.
- Hagyd kihűlni szobahőmérsékletre, ezáltal még tovább sűrűsödik, majd töltsd jól lezárható befőttes üvegekbe, két hétig eltartható hűtőben. Ha hosszabb eltartási időt szeretnél, akkor dunsztold, vagy forrón töltött, és kihűlésig megfordított üvegekbe töltsd a ketchupot.
Jó grillezést!
forrás: thekitchn.com