MI AZ A KIMBAP?
A kimbap (vagy néha gimbapnak írják) koreaiul "alga és rizs"-t jelent. A koreai bibimbap mellett ez egy másik népszerű koreai rizses étel.
Ez a kényelmesen elfogyasztható alga tekercs főtt fehér rizsből és különféle zöldségekből, halakból és húsokból készül, amelyeket gim (김) - szárított alga lapokba tekernek.
A kimbapnak első ránézésre nehéz ételnek tűnhet, mivel az összes hozzávalót külön-külön kell elkészíteni. Azonban nem olyan rossz, mint ahogy gondolnád, és az eredmény kielégítő. Ráadásul olcsó és gyönyörűen mutat.
Hozzávalók:
A RIZSHEZ:
450 g nyers, rövid szemű fehér rizs
600 ml víz
2 evőkanál koreai szilva kivonat (maeshil cheong)
1/2 teáskanál só
A TÖLTELÉKHEZ:
6 szeletes savanyított retek (danmuji)
6-12 szelet főzött óriás gyökér (Oeong)
6 szelet rák hús
2 evőkanál olaj
300 g reszelt répa
2 evőkanál víz
4 tojás, felverve
A FISH CAKE-hez: (Halpogácsa)
3 lap fish cake, vékonyra szeletelve
1 evőkanál világos szójaszósz
1 teáskanál cukor
1 evőkanál édes mirin
1 evőkanál kukoricaszirup
A SPENÓTHOZ:
1 csokor (300 g) spenót
2 csipet só
1 teáskanál szezámolaj
csipet pirított szezámmag
ESZKÖZÖK:
bambusz tekerő szőnyeg
Elkészítés:
A RIZSHEZ
Mielőtt megfőzöd a rizst, alaposan öblítsd át többször, majd szűrd le. Áztasd a rizst 2 és fél csésze vízben 10 percig. Főzd meg a rizst, amíg nem puha lesz. Helyezd a forró rizst egy nagy keverőtálba, adj hozzá szilva kivonatot és sót, majd keverd össze alaposan. Takard le a rizst egy konyharuhával, és hagyd, hogy kihűljön.
A TOJÁSHOZ
Verj fel tojásokat, majd süsd meg őket kis adagokban egy serpenyőben. Tekerd fel és szeleteld fel vékonyra.
A RÉPÁHOZ
Süsd meg a reszelt répát kevés olajon közepes hőfokon kevés sóval. Adj hozzá 2 evőkanál vizet, majd tegyél rá egy fedőt. Főzd 2 percig, amíg puha lesz.
A FISH CAKE-HEZ (Halpogácsa)
Vékonyra szeleteld fel a fish cake lapokat, majd pirítsd meg őket kevés olajon 1 percig közepes tűzön. Keverd össze a szójaszószt, cukrot és mirint egy tálban, majd add hozzá a keveréket a fish cake-hez. Folytasd a sütést további 1 percig.
A SPENÓTHOZ
Forralj fel egy lábosban enyhén sós vízet, majd blansírozd benne meg a spenótot. Szűrd le és öblítsd le hideg vízzel. Tedd a spenótot egy keverőtálba, és ízesítsd sóval, szezámolajjal és pirított szezámmaggal. Keverd össze alaposan.
A KIMBAP ÖSSZEÁLLÍTÁSA
- Vágj félbe 3 db algalemezt és tedd félre.
- Helyezz. egy bambusz tekerő szőnyegre egy lapot úgy, hogy a fényes oldala legyen lefelé. Tegyél rá körülbelül 1 csésze rizst egyenletesen elosztva az alga lapra, 1 újjnyi helyet hagyva a végén. Helyezz egy fél algalemezt a rizs közepére.
- Tedd bele a töltelékeket az alga tetejére.
- Tekerd fel a lapot ujjaid segítségével benyomva a tölteléket.
- Helyezd a kész kimbapot egy tálra, miközben készítesz egy másikat. Vágd fel a kimbapot éles késsel 3cm-es vastagságú szeletekre.
Jó étvágyat!
Forrás: https://www.beyondkimchee.com/kimbap/