A Kimchi Jjigae egy fűszeres koreai raguleves sertéshússal, tofuval és hagyományosan koreai erjesztett káposztával, mindez egy finom szardínia húslevesben főzve. Japánban népszerű étel, a Kimchi Jjigae télenfelmelegít nyáron lehűt.
(vegetáriánus/vegán verzióhoz cserélhető növényi alapú hússal, több tofúval, gombával vagy zöldséggel)
Mielőtt elkezdenéd...
Kérlek, vedd figyelembe, hogy ha nem készítetted elő előre a szardínia alaplevet, legalább 20-30 percet vesz igénybe az elkészítése.
Hozzávalók:
400 g közepesen kemény tofu (momen dofu)
2 újhagyma (karikázva)
200g szeletelt sertéscsülök
1 evőkanál pirított szezámolaj
¼ teáskanál só
⅛ teáskanál frissen őrölt fekete bors
1 evőkanál sake (helyettesíthető kínai rizsborral vagy száraz sherryvel)
500 g kimchi
2 gerezd fokhagyma (fokhagymapréssel aprítva)
A Fűszerezéshez:
1 teáskanál gochugaru
2 teáskanál gochujang
2 teáskanál világos szójaszósz
1 teáskanál cukor
Az Alapléhez:
500 ml Iriko Dashi (szardínia alaplé)
60 ml kimchi lé
Elkészítés:
A szardínia alaplé elkészítése (ha még nem készült el)
- Vedd le a fejet, a hasat és a bélét a halról, hogy csökkentsd az alaplé keserű ízét. Áztasd a szardíniákat legalább 20-30 percig (vagy akár éjszakára) vízben. Ez egy hidegen főzött szardínia alaplé, amit japánul Iriko Dashinak neveznek.
- Tedd át a hidegen főzött iriko dashit és a szardíniákat egy kis lábasba, majd lassan forrald fel. Amikor felforrt, csökkentsd a hőt alacsonyra és főzd 8-10 percig. Kapcsold ki a hőt és tedd félre az alaplevet.
Hozzávalók előkészítése
- Vágd a tofut félbe a hosszanti oldalon, majd szeleteld 1,3 cm vastagságú darabokra.
- Vékonyan szeleteld fel átlósan az újhagymát. Válaszd szét a fehér és a zöld részt.
- A sertéscsülök szeleteket vágd 3,8-5 cm széles darabokra.
A Kimchi Jjigae elkészítése
- Egy nagy fazékot helyezz közepes lángon a tűzhelyre. Amikor felmelegszik, add hozzá pirított szezámolajat és a sertéscsülköt.
- Főzd, gyakran kevergetve 2-3 percig, vagy amíg nem rózsaszínű többé. Ízesítsd sóval és frissen őrölt fekete borssal.
- Adj hozzá egy evőkanál sakét, majd főzd, sűrűn kevergetve, 1 percig.
- Add hozzá az újhagyma fehér részét és a kimchit. Ha a kimchi még nincs felszeletelve, használj ollót, hogy falatnyi darabokra vágd.
- Adj hozzá aprított fokhagymát és főzd, 2-3 percig, amíg a kimchi megpuhul.
- Adj hozzá gochugarut, gochujangot, szójaszószt és cukrot.
- Keverd össze. Ezután öntsd hozzá a szardínia alaplevet egy finom szűrőn keresztül a fazék fölé. Ezt követően add hozzá a kimchi levét.
- Forrald fel, majd csökkentsd a hőt és főzd további 10 percig.
- Rakd rá a tofu szeleteket a tetejére és főzd, amíg a tofu felmelegszik, kb. 5 percig.
- Díszítsd újhagymával és tartsd lefedve, amíg elkészülsz az étel tálalására.
Tálalás
Tálald forrón. A Kimchi Jjigae-t tálalhatod forró párolt rizzsel és némi hússal (Bulgogi, Grilled Mackerel, stb.).
Tárolás
A maradékot légmentesen záródó edényben tárolhatod és 3 napig hűtőszekrényben, vagy akár egy hónapig fagyasztóban is tárolhatod. Amikor fagyasztod, távolítsd el a tofut, mert textúrája megváltozik a fagyasztás során. A friss tofut hozzáadhatod, amikor a levest újra felmelegíted egy fazékban közepes lángon.
Jó étvágyat!
Forrás: https://www.justonecookbook.com/kimchi-chigae/?fbclid=IwAR3qc0n0H3Cf0tvZ20aG8gTeGnW1SJ6UJOp0_yy_af7BjZVUWkqVgg1Gcig