Kimchi Készítés - Házilag

Kimchi Készítés - Házilag

Fedezd fel a házi készítésű Kimchi ízvilágát ezzel az egyszerűen követhető recepttel! Tanuld meg, hogyan készítheted el ezt a finom és egészséges koreai ízesített savanyúságot friss hozzávalókkal és szimpla erjesztési technikákkal. A saját házi készítésű kimchiddel egy kis csípősséget is adsz az ételeidhez.

Hozzávalók:

1 nagy fej kínai kel, vagy kelkáposzta

100 g tengeri só

1,5 liter hideg víz

1 jégretek, hámozva és lereszelve

4-6 gerezd fokhagyma, apróra vágva

2 cm gyömbér, hámozva és lereszelve

30 g koreai chili pehely (gochugaru)

2 evőkanál halszósz

2 evőkanál szójaszósz

2 evőkanál cukor

4-6 újhagyma, apróra vágva

 

Elkészítés:

  1. Vágd a kínai kelt/kelkáposztát negyedekre és távolítsd el a torzsáját. Vágj keresztbe minden negyedet 5 cm-es darabokra. Helyezd a kelt egy nagy tálba és szórd meg tengeri sóval. Dörzsöld be a sót a káposztába, amíg meg nem puhul és ki nem engedi a vizet, kb. 5 percig.
  2. Öntsd fel hideg vízzel a káposztát, és tégy egy tányért a tetejére, hogy a káposzta alámerüljön. Hagyd így víz alatt 2 órán át.
  3. Szűrd le a káposztát, és alaposan öblítsd le hideg vízzel. Nyomd ki a felesleges vizet és tedd a káposztát vissza a tálba.
  4. Add hozzá a lereszelt jégretket, az apróra vágott fokhagymát, a lereszelt gyömbért, a koreai chili pelyhet, a halszószt, a szójaszószt és a cukrot. Keverd jól össze.
  5. Add hozzá az apróra vágott újhagymát is és keverd újra össze.
  6. Nyomkodd a kimchi keveréket egy nagy csatos befőttes üvegbe, vagy több kisebbe, úgy, hogy minél kevesebb levegő maradjon a káposzta között. Hagyj kb. egy centiméter üres helyet az üveg tetején.
  7. Fedd le a befőttesüveget(eket) és hagyd erjedni a kimchit szobahőmérsékleten 1-5 napig, attól függően, mennyire savanyú és pezsgős ízűt szeretsz. Minden nap megkóstolhatod, hogy ellenőrizd az előrehaladást.
  8. Amikor a kimchi megfelelően megérett, tedd a hűtőszekrénybe, hogy lelassítsd az erjedési folyamatot. Hűtőszekrényben több hónapig is eláll.

Élvezd a házi készítésű kimchit savanyúság köretként, vagy használd ízesítőként más ételekben, például Wokban készült ételekben, levesekben és pörköltekben!

Jó étvágyat!