Egyszer rászántam magam és vettem 1/5 kg Quinoát, elismerem nem volt olcsó, és azóta a család rendszeresen követeli az étlapra, még a 15 éves kamasz fiam is! Meglepően finom, egzotikus köret. Ezt a narancsos édes-savanyú csirkét rendszeresen az étlapra tűzzük, legtöbbször persze rizzsel, de most Quinoával mutatom be. Érdemes kipróbálni, mert tele van értékes nyomelemekkel, ásványi anyagokkal. Az inkák gabonája a Quinoa, egy tál Quinoa az Inka harcosnak, és felszaladt a hegyre, meg le is.
Hozzávalók:
Narancsos Csirke:
500 g csirkemell falatkákra darabolva
só és bors
2 evőkanál olíva olaj
250 g Quinoa
Narancsos Szósz:
3 gerezd fokhagyma, passzírozva
1 dl 100%-os narancslé
½ dl méz
3 evőkanál világos szója szósz
2 evőkanál rizsecet
3 evőkanál kukorica keményítő
½ evőkanál őrölt gyömbér
½ evőkanál őrölt fehérbors
a narancs kapart héja
1 csipetnyi chili pehely
Elkészítés:
- Sózd, borsozd a csirkedarabokat. Hevíts közepes hőfokon olajat egy serpenyőben, sütögesd a csirkedarabokat 4-6 percig, néha kevergetve, mindaddig, amíg a csirkedarabok megbarnulnak, majdnem átsülnek.
- Öntsd bele a narancsos szószt, keverd össze. Hagyd, hogy a szósz felforrjon, és főzd 1-2 percig, hadd sűrűsödjön a szósz.
- Tálald melegében főtt Quinoán, vagy főtt rizsen. Díszítsd újhagyma darabkákkal, szezámmaggal, a narancs kapart héjával.
A narancsos szósz készítése:
- Keverd jól össze az összes hozzávalót egy tálba. Ha szereted az édesebb ízt, adj hozzá még mézet.
Megjegyzés: a Quinoát ugyanúgy kell főzni, mit a rizst, kb 15-20 percet lassú forrásban. A külömbség csak annyi, hogy 1 bögre Quinoához 2 bögre vizet kell adni. Sózni lehet a főzővizet, de nem szükséges.
Jó étvágyat!
forrás: gimmesomeoven.com