Kínai narancsos csirke Quinoával

Kínai narancsos csirke Quinoával

Egyszer rászántam magam és vettem 1/5 kg Quinoát, elismerem nem volt olcsó, és azóta a család rendszeresen követeli az étlapra, még a 15 éves kamasz fiam is! Meglepően finom, egzotikus köret. Ezt a narancsos édes-savanyú csirkét rendszeresen az étlapra tűzzük, legtöbbször persze rizzsel, de most Quinoával mutatom be. Érdemes kipróbálni, mert tele van értékes nyomelemekkel, ásványi anyagokkal. Az inkák gabonája a Quinoa, egy tál Quinoa az Inka harcosnak, és felszaladt a hegyre, meg le is.

Hozzávalók:

Narancsos Csirke:

500 g csirkemell falatkákra darabolva

só és bors

2 evőkanál olíva olaj

250 g Quinoa

Narancsos Szósz:

3 gerezd fokhagyma, passzírozva

1 dl 100%-os narancslé

½ dl méz

3 evőkanál világos szója szósz

2 evőkanál rizsecet

3 evőkanál kukorica keményítő

½ evőkanál őrölt gyömbér

½ evőkanál őrölt fehérbors

a narancs kapart héja

1 csipetnyi chili pehely

 

Elkészítés:

  • Sózd, borsozd a csirkedarabokat. Hevíts közepes hőfokon olajat egy serpenyőben, sütögesd a csirkedarabokat 4-6 percig, néha kevergetve, mindaddig, amíg a csirkedarabok megbarnulnak, majdnem átsülnek.
  • Öntsd bele a narancsos szószt, keverd össze. Hagyd, hogy a szósz felforrjon, és főzd 1-2 percig, hadd sűrűsödjön a szósz.
  • Tálald melegében főtt Quinoán, vagy főtt rizsen. Díszítsd újhagyma darabkákkal, szezámmaggal, a narancs kapart héjával.

A narancsos szósz készítése:

  • Keverd jól össze az összes hozzávalót egy tálba. Ha szereted az édesebb ízt, adj hozzá még mézet.

Megjegyzés: a Quinoát ugyanúgy kell főzni, mit a rizst, kb 15-20 percet lassú forrásban. A külömbség csak annyi, hogy 1 bögre Quinoához 2 bögre vizet kell adni. Sózni lehet a főzővizet, de nem szükséges.

 

Jó étvágyat!

forrás: gimmesomeoven.com