Egyszer volt szerencsém megkóstolni, és azóta ezt tartom az omlettek Sandokánjának. Nem tudom igazán kínai- vagy amerikai kínai lehet-e az eredeti, de nem is érdekel, ha ennyire finom. Nem sokkal macerásabb, mint az európai omlett, de megéri a fáradtságot, és ma már rendszeresen elkészítjük.
Hozzávalók:
1/2 dl főző olíva olaj
200 g gomba, friss, vagy konzerv
1,5 teáskanál nádcukor
1 dl csirkehús leves/alaplé
1,5 evőkanál világos szójaszósz
1 evőkanál kukorica keményítő
fél hagyma, vékonyra szeletelve
100 g baconszalonna
1 dl mélyhűtött zöldborsó
2 szál újhagyma, szeletelve
6 nagyobb tojás
1 teáskanál szezámolaj
Elkészítés:
- Hevíts egy serpenyőben 1 evőkanál olajat, közepes-magas hőfokon. Dobd bele a gombát, szórd meg 1/2 teáskanál cukorral, és karamellizáld aranybarnára, legalább 3 percig.
- Öntsd bele a húslevest/alaplevet és az egy evőkanál szójaszószt.
- Keverd el a kukoricakeményítőt fél deciliter hideg vízben, kis adagokban hozzáadva, állandó keverés mellett, a csomósodást elkerülendő. Öntsd a serpenyőbe, és kevergetve főzd 1-2 percig, sűrűsödésig.
- Végy egy másik serpenyőt, és hevíts 1 evőkanál olajat ebben is, közepes-magas hőfokon. Dinszteld meg a hagymát, megszórva 1 teáskanál cukorral, aranybarnára karamellizálva, 4 percig.
- Add hozzá a bacon-t és süsd 2 percig. Dobd hozzá a borsót, a zöldhagyma felét és a maradék 1 teáskanál szójaszószt is. Főzd 1 percig.
- Hagyd kihűlni, majd öntsd bele a felvert tojásokhoz a tálba.
- Töröld ki a serpenyőt, önts bele olajat, annyit, hogy ellepje az alját a serpenyőnek. Hevítsd közepes-magas hőfokra. Öntsd bele a tojásos keverék 1/4-ét, kanalazz a forró olajból a tetejére, süsd, amíg hólyagosodni kezd, 1-2 percig. Forgasd meg és süsd 1 percig ezt az oldalát is.
- Ismételd meg a többi hárommal is ugyanezt, tálald tányérokra, öntsd rá mindegyikre a gombás szószt, szórd meg a maradék vágott újhagymával, és öntözd meg szezámolajjal.
- Tipp: Igaz, ez egy komplett ebéd/vacsora, de még finomabb egy kis sült zöldkörettel, mint a Pak Choi, a friss spenótlevél, az endiva saláta, vagy ami éppen kéznél van, és illik hozzá.
Jó étvágyat!
forrás: www.foodnetwork.com