Ez egy parádés kínai fogás, jobb, mint a legtöbb kínai étteremben felszolgált fogás. Ha valaki sikerélményre vágyik az egzotikus ételek elkészítével, akkor ezt ajánlom kezdésnek. Van egy pár egyszerű szabály, mint pl. a hőfok betartása (jóval magasabb, mint azt eddig elképzeltük), és időben levenni, nem agyonsütni mindent, hanem ropogósra hagyni, ha ezeket betartod, akkor az eredmény nagyszerű és ízletes lesz.
Hozzávalók:
500 g csirkemell, keresztbe vágva, falatnyira
1 teáskanál Szezámolaj
1/4 teáskanál őrölt Fehérbors
2 evőkanál Földimogyoró olaj
5-6 Fokhagyma gerezd, préselve
1 evőkanálnyi frissen reszelt gyömbér
1 teáskanálnyi Chili Pehely
1 nagyobb Lila Hagyma, durvára vagdosva
1 maréknyi mélyhűtött, zsenge zöldborsó hüvely
1 kisebb Kápia paprika, darabolva
Szósz:
1 evőkanál Rizsecet
2 evőkanál Szójaszósz, csökkentett Sótartalommal
2 teáskanál Sötét Szójaszósz
2 teáskanál Barna Nádcukor
2 teáskanál Kukorica Keményítő
Elkészítés:
- Pácold a csirkehúst egy tálban megöntözve szezámolajjal és őrölt fehérborssal. Hagyd pácolódni 10-15 percig.
- Egy kisebb tálban keverd össze a rizsecetet, a szójaszószt, a sötét szójaszószt, a barna nádcukrot és a kukoricakeményítőt. Tedd félre.
- Hevíts magas hőfokra egy evőkanálnyi olajat a Wokban, vagy Serpenyőben, (olyan olajat használj, amelyik bírja a magas hőfokot, pl a földimogyoróolaj), és amikor az olaj már füstölög, dobd bele a csirkehús darabokat, szétterítve, amennyire csak az edény engedi. Hagyd egy percig keveretlenül, hogy a hő kapja meg, barnítsa a húsdarabokat, majd keverd, és a többi oldalát is süsd meg ugyanígy. Ez nem tart 2-3 percnél tovább. Ez a folyamat akkor jó, ha nagyon hevesen történik a sütés. Vedd ki a csirkedarabokat és tedd félre.
- Tedd vissza a Wokot/Serpenyőt a tűzre, önts bele egy evőkanálnyi olajat, dobd bele a fokhagymát, a gyömbért és a chili pelyheket. Süsd, de csak 10-15 másodpercig, mert hamar megég, és keserű lesz. Emeld a hőt, és dobd bele a lilahagyma darabokat, a zsenge zöldborsó hüvelyeket, és süsd 30 másodpercig. Add hozzá a durvára vágott kápia paprikát, és süsd még egy percig, állandóan kevergetve.
- Amikor a zöldségek félig átsültek, és még ropogósak, dobd bele a már megsült csirkehúst. Az előre elkészített szósz keveréket öntsd rá, és állandó kevergetés mellett főzd, amíg a szósz besűrűsödik. Ha túl sűrű, önts hozzá 1-2 evőkanálnyi vizet, és főzd tovább 30 másodpercig.
- Tálald frissen főtt Jázmin rizzsel.
Jó étvágyat!
forrás: http://blog.seasonwithspice.com