Ma egy "antik", 125 éves receptet mutatok nektek, a híres Dobos C. József receptjét. Az "Angol krémeket" avagy a "Tejes csészéket" rendszerint csak "suprék" alkalmával tálalták fel, a mester Tejes csésze receptjét ezúttal kókusztejjel készül, kicsit Paleo ezáltal, és a gyönyörű sárgás színt a házi bio tojásnak köszönheti.
Hozzávalók:
400 g kókusztej konzerv
0,5 dl tejszín
5 tojás sárgája
2 evőkanál nádcukor
2 teáskanál szárított narancsvirág
1 evőkanál rum
Elkészítés:
- Forrald fel a tejszínt és a kókusztejet, és hagyd állni 10 percig, majd szűrd le.
- Hagyd lehűlni szobahőmérsékletre, és keverd hozzá a többi alapanyagot.
- Egy magas falú tepsibe helyezd bele a formákat, és töltsd meg a tejes keverékkel.
- Önts forró vizet a tepsibe, hogy félig ellepjék a formákat.
- Fedd be alufóliával őket, és 120-130 fokos sütőben 35-45 percig így a keletkező gőzben főzd.
- Ekkorra szinte szilárdra, remegőre kell hogy változzanak, ekkor emeld ki őket, tedd rácsra hűlni, majd a hűtőbe alaposan áthűlni.
- Tejszínhabbal és pirított kókuszreszelékkel tálald.
forrás: Dobos C. József, 1889