Kókusztejes "Tejes Csésze" narancsvirággal

Kókusztejes "Tejes Csésze" narancsvirággal

Ma egy "antik", 125 éves receptet mutatok nektek, a híres Dobos C. József receptjét. Az "Angol krémeket" avagy a "Tejes csészéket" rendszerint csak "suprék" alkalmával tálalták fel, a mester Tejes csésze receptjét ezúttal kókusztejjel készül, kicsit Paleo ezáltal, és a gyönyörű sárgás színt a házi bio tojásnak köszönheti.

Hozzávalók:

400 g kókusztej konzerv

0,5 dl tejszín

5 tojás sárgája

2 evőkanál nádcukor

2 teáskanál szárított narancsvirág

1 evőkanál rum

Elkészítés:

  • Forrald fel a tejszínt és a kókusztejet, és hagyd állni 10 percig, majd szűrd le.
  • Hagyd lehűlni szobahőmérsékletre, és keverd hozzá a többi alapanyagot.
  • Egy magas falú tepsibe helyezd bele a formákat, és töltsd meg a tejes keverékkel.
  • Önts forró vizet a tepsibe, hogy félig ellepjék a formákat.
  • Fedd be alufóliával őket, és 120-130 fokos sütőben 35-45 percig így a keletkező gőzben főzd.
  • Ekkorra szinte szilárdra, remegőre kell hogy változzanak, ekkor emeld ki őket, tedd rácsra hűlni, majd a hűtőbe alaposan áthűlni.
  • Tejszínhabbal és pirított kókuszreszelékkel tálald.

forrás: Dobos C. József, 1889