Valljuk be, a csirkehús lett a mindennapi húsételünk, így van ez nálunk is, még ha nem is mindennap. Ezért aztán igény ltámadt a variációkra, ki is próbálunk mindenfélét, és a legízletesebbek maradnak a heti, vagy a havi menüben. Az is igaz, hogy sokan az indiai ételeket túl fűszerezettnek érzik, ezt mi úgy oldjuk meg, hogy azokból a fűszerekből, ami "túlfűszerezett" érzést vált ki valamelyikünknél, abból nagyon óvatosan, ha egyáltalán, teszünk belőle. Ilyen nálam a szegfűszeg és a fahéj a húsos ételekben. Ezeket a minimálisra csökkentettem, és máris élvezhetőbbnek érzem az étel. Szerintem gondolja át mindenki milyen fűszer az, amit túlzottnak érez, és csökkentse, vagy hagyja el teljesen a használatát. Így lehet a magunkhoz formálni az egzotikus ételeket.
Hozzávalók:
Kolhapuri Csirke:
3/4 kg Csirkehús, Combok, Melle
4 evőkanál Olaj
1 teáskanál Asafoetida
4 db Szárított egész Chili
1 paradicsom, aprítva
1 evőkanál Friss Citrom leve
Koriander vagy Petrezselyem zöldje
Pác:
1 teáskanál Őrölt Chili
1 lapos evőkanál Őrölt Kurkuma
2 evőkanál Fokhagyma-Gyömbér püré
Só
Masala Paszta:
1 teáskanál Római Kömény
2 teáskanál egész Koriander magok
1/2 teáskanál Görögszéna magok, egész
2 teáskanál Mák, egész magok
1 teáskanál Szezámmag
2 evőkanál Kókuszreszelék
2-3 db egész Szegfűszeg
4-5 egész Feketebors szem
3 db egész Zöld Kardamom
1 db Ceyloni Fahéjrúd
1 barnára sütött, nagyobb Hagyma aprítva
Elkészítés:
- A Pácoláshoz való összes hozzávalót tedd egy tálba és keverd jól össze. Tedd bele a húst és hagyd állni, legalább 15 percet.
- Egy serpenyőben, olaj nélkül, szárazon, pörköld meg a fűszereket (Római kömény, Koriander magok, Görögszéna magok, Mák, Szezámmagok, Kókusz reszelék, Szegfűszeg, Feketebors, Zöld Kardamom és a Fahéj rudak), addig, míg az aroma felszabadul, ez nem tart sokáig, fél, de legfeljebb egy perc az egész, közepes hőfokon.
- Mixerben, magas fordulaton zúzd össze, őröld meg a pörkölt fűszereket és a sült hagymát egy egyenletes, selymes péppé. Ha szükséges, adj hozzá egy kis vizet.
- Hevíts olajat egy tapadásmentes serpenyőben és dobd bele az Asafoetidát és az egész Guntur Sannam Chiliket, de ne égesd oda, kevergesd, és ha jónak érzed, öntsd hozzá az apróra vágott paradicsom darabokat, és kevergetve sütögesd-főzd mindaddig, amíg pépes nem lesz, és az olaj kiválik belőle. Öntsd hozzá a turmixolt Masala pasztát, és süsd, amíg az olaj elválik tőle.
- Add hozzá a csirkedarabokat, sózd meg, és süsd egy darabig, úgy 2 percig, kevergetve. Önts vizet hozzá. Fedd le, és főzd alacsony-közepes hőfokon mindaddig, amíg acsirkehús omlóssá megpuhul.
- Vedd le a hőről, nyomj rá friss citromlevet, tetszőleges zölddel díszítsd, és tálald forrón főtt Basmati Rizzsel.
Jó étvágyat!
forrás: http://tanyasrecipez.blogspot.in