Az élelmiszer előállítás minősítése évszázadokkal ezelőtti találmány, a két jelentős vallás az Izraelita és a Muzulmán már jóval azelőtt, hogy a Nyugati világ egyáltalán gondolt volna rá, már szigorúan előírták és lefektették a részleteiben kidolgozott szabályokat. Ezek a szigorú szabályok elsősorban a hús feldolgozására vonatkoztak, majd terjedt el több és több élelmiszer előállítására is. Az évszázadok alatt az élelmiszer vallást is, és politikát is képviselt, jelképezett, nem csoda hát, hogy ilyen komplikált és hagyományokkal, rituálékkal szőtt az előállításuk, de még a fogyasztásuk is. Ne feledjük, a régi időkben akié az élelmiszer volt, azé volt a hatalom is.
A Kosher szó azt jelenti, hogy megfelelő.
A Kosher szerinti mészárlás gyors, kíméletes a lehető legkevesebb szenvedéssel.
- Kosher megengedi a kagylók, a pikkelyes szárazföldi állatok, ragadozó madarak fogyasztását,
- Kosher tiltja a sertéshús fogyasztását.
- Kosher nem tiltja az alkoholos italok fogyasztását (bor, sör, likőr)
- Kosher tiltja a tejtermékek és a hús keverését, úgy mint a főzést, tálalást, tisztítő eszközök használatát ezeknél használva, vagy keverve
- Kosher tiltja a kábult állatok mészárlását
- Kosher tiltja az állat hátsó részeinek a fogyasztását
- Kosher mészárlás nem kötelezi a mészárost imára az állat megölése előtt, vagy alatt
- Kosher törvény szerint egy sajhetnek, vagy egy különlegesen képzett rabbinak kell az állatot leölnie,
- Kosher szerint az állat kivéreztetésének gyorsan és teljesen meg kell történnie a vágásnál
- Kosher szerint a Halal vágásból származó hús nem megengedett,