A legközebbi egzotikus táj konyhája nekem mindig is az olasz volt. Oly közel, mégis oly egzotikus és egyszerű. Hát igen, a klasszikus ételeket ők találták ki (na meg a klasszikus szót is). Ha olasz ételt készítek, mindig vissza kell fognom magam, nem szabad semmit sem túladagolni, egyszerűre, vidékire kell fogni. Így van ezzel a fogással is. Íz harmónia, visszafogottan, mint egy szimfonikus zenekar, szólók nélkül.
Hozzávalók:
Csirke piccata:
1 citrom leve
3 evőkanál olíva olaj
1 evőkanál préselt fokhagyma
1 teáskanál só
1 csipet feketebors
½ teáskanál oregano
½ teáskanál bazsalikom
2 csirkemell, bőr nélkül
Krémes tészta:
250 g penne tészta
2 evőkanál vaj
2 citrom leve
3 gerezd fokhagyma
1 dl tejszín (nem növényi)
2 teáskanál bazsalikom
2 evőkanál kapribogyó
50 g reszelt parmesan (vagy más kemény sajt)
Elkészítés:
Csirkehús:
- Az első hét hozzávalót jól keverd össze egy tálban. Tedd a csirkedarabokat egy műanyag zacskóba, és öntsd rá a marinádot/pácot. Ha teheted, egy éjszakán át pácold így a hűtőben. Ha gyorsabban készíted, számolj azzal, hogy az ízek nem járták át a húst kellőképpen.
- Grillezd/süsd a húst készre, majd pihentesd melegen tartva egy pár percig.
- Csíkozd fel a húst, és tálald a tésztára helyezve ízlésesen.
Tészta:
- Amíg a csirke sül a grillen, főzd meg a tésztát az utasítások szerint (általában 8-10 perc). Tégy félre 1 dl tésztalevet, és a tésztát szűrd le, öntsd le olíva olajjal, és forgasd meg.
- Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat közepes hőfokon. Keverd bele a fokhagymát és a citromlevet, keverd, amíg forrni kezd, adj hozzá sót és borsot. Szórd bele parmesan sajtot, vagy bármilyen kemény, érlelt tehéntejből készült sajtot, a bazsalikomot, a kapribogyót, forrald mindaddig, amíg a sajt felolvad.
- Vizsgáld a sűrűségét, és ha úgy látod jónak, önts bele a félretett tésztaléből, hogy folyékonyabbá tedd az állagát. Amikor csinálod biztosan érezni fogod, hogy mennyit kell beleönteni.
- Végül öntsd bele a tésztát, keverd jól össze. Ha akarod, még megszórhatod parmesan sajttal.
- Tálald a tésztát a csirkedarabokkal a tetején.
Jó étvágyat!