Ez a 30 perc alatt elkészíthető finom leves tökéletes választás ősszel, sütőtök szezonban. Azért szeretem a sütőtökből készült ételeket, mert lehet belőle készíteni édeset is és sósat is. Ez itt egy kellemesen fűszerezett leves főétel, olyan laktató, egészséges, és nagyon finom.
Hozzávalók:
2 db csirkehús- vagy zöldségleves kocka
1 liter víz
6-700 g sütőtök, kockára vágva
1,5 tk fokhagyma por
1,5 tk vöröshagyma por
0,5 tk őrölt gyömbér
2 ek nádcukor
1 tk só
0,25 tk őrölt feketebors
3 dl főzőtejszín
4 szelet fehérkenyér
4 ek szobahőmérsékletű vaj
4 szelet félkemény sajt
100 g friss kecskesajt
Elkészítés:
- A sütőtököt hámozd meg, belezd ki, majd vágd 2x2 cm kockákra.
- Tégy fel 1 liter vizet a tűzre, dobd bele a leveskockákat (csirkehús- vagy zöldségleves kocka, de ha van maradék húsleves, szűrd le és azt használd), add hozzá a fokhagyma- és vöröshagyma port, az őrölt gyömbért, a cukrot, a sót és az őrölt feketeborsot. Forrald fel, csökkentsd a hőt alatta, és amikor a tök kockák megpuhultak, botturmix-szal turmixold alaposan össze. Lehet tartályos turmixban, vagy robotgépben is turmixolni.
- Öntsd hozzá a főzőtejszínt, és rotyogtatva főzd 5-10 percig. Kóstold, sózd ha kell.
- Amíg a leves fől, készítsd el a krutonokat. Vajazd meg a kenyérszeletek egyik oldalát, helyezz egy szelet sajtot rá, majd kend meg a friss kecskesajttal, majd tégy rá még egy szelet sajtot, és tedd rá a második szelet kenyeret, a vajas felével lefelé.
- Egy vékonyan kivajazott serpenyőben, közepes hőfokon süsd minkét oldalukon 3-4 percig, amíg a sajt olvadtnak látszik, és szép barnára pirítódott a kenyér. Helyezd vágódeszkára, és vágd fel 3x3 cm kockákra.
- Tálald forrón a levest, mellette a krutonokkal, esetleg egy kis friss bazsalikom levéllel a tetején díszítésként.
Jó étvágyat!
forrás: www.lecremedelacrumb.com