Kroppkakor - a Svéd húsos gombóc

Kroppkakor - a Svéd húsos gombóc

Volt szerencsém (vagy szerencsétlenségemre, kinek mi szimpatikusabb) Svédországban lakni, és a svéd "nemzeti" ételek azóta is állandóan a menünkön vannak. A mindenki által ismert húsgolyókon kívül sok mást is készítünk rendszeresen, annyira sikeresen, hogy a kamasz fiam a svéd nevén kéri az általa megkívánt finomságokat. Csak a csütörtöki sárgaborsó levest főtt csülökkel, mustárral, nem szereti, a csülköt megeszi, de a levest nem. Az utánna következő kötelező (svéd) palacsintát viszont követeli. Szerencsések vagyunk a gyerekkel, mert minden egzotikusat kíváncsian megkóstol, és ez ritka a kamaszok között. Hát ilyen a "nevelés kérdése", ha ehhez szokott, ezt szereti.

Hozzávalók:

500 g krumpli

2,5 dl finomliszt

1 tojás

250 g nyers húsos szalonna

1 vöröshagyma

1 teáskanál őrölt szegfűbors

egy csipetnyi őrölt babérlevél

só és bors

4 dl Vörösáfonya dzsem, vagy más dzsem

2 dl cukor

100 g vaj

Elkészítés:

  • Főzd meg a krumplit, enyhén sós vízben, hagyd kihűlni, a legjobb, ha egy idő után a hűtőbe teszed egy órára.
  • Vágd apró kockákra a húsos, nyers szalonnát.
  • Süsd meg a húsos szalonna darabkákat egy serpenyőben, egy idő után dobd hozzá az aprított hagymát is, és dinszteld üvegesre. Fűszerezd meg szegfűborssal, feketeborssal és őrölt babérlevéllel. Szedd ki a serpenyőből, tedd egy tányérra és hagyd kihűlni, majd ezt is tedd a hűtőbe.
  • A vörösáfonyalekvárt (Lingonsylt, Ikea) keverd össze a cukorral, hogy a cukor olvadjon fel. Ha nincs Lingonsylt otthon, próbáld ki más lekvárral, vagy inkább dzsemmel, pl cseresznyedzsemmel. A lényeg, hogy ne agyon főzött dzsemmet, hanem üde, gyümölcsdarabos dzsemmet használjunk.
  • Úgy, mint ha szilvásgombócot készítenél, préseld át a krumplit, keverd liszttel, tojással és sóval, egy gombóc tésztává.
  • Sodorj belőle vastag rudat, vágd karikákra, nyomj egy mélyedést a közepükre, töltsd meg a lehűtött sült hússal, és formálj belőle gombócot.
  • Főzd a gombócokat 5-6 percig enyhén sózott vízben. Amikor a felszínre jönnek, kész.
  • Egy kis edényben melegíts vajat, és amikor teljesen felolvadt, öntsd le a letisztult vajat, és hagyd az alját az edényben.
  • Tálald a húsos gombócokat melegen, öntsd nyakon a tisztított vajjal, és merj két kanál dzsemmet a gombócok mellé. Köret nélkül eszik a svédek ezt a fogást.

 

Jó étvágyat!

forrás: : pernillaelmquist.se