Ezt a főzeléket az egyik kedvenc bloggeremtől, Feri a főzelékestől vettem át, és mindenben egyetértek vele, a függésre vonatkozóan, valóban nem könnyű lejönni róla. Csodálatosan finom, főleg a hűvösebb téli időben, Nem árt, ha van egy kandallód, begyújtasz, fogod ezt a finom főzeléket és élvezed az életet, a hideg ellenére, mert az élet szép, bármilyen az időjárás.
Hozzávalók:
Currys krumplifőzelék kókusztejjel:
,5 kg burgonya (400 g reszelve, a többi kockákra vágva)
1 fej vöröshagyma
1 teáskanál vaj
1 evőkanál olíva olaj
1-2 babérlevél
1 liter húsleves, vagy leveskocka vízben oldva
2 rúd szárzeller ( kihagyható) kockázva
1 teáskanál só
1 teáskanál curry fúszerkeverék
4 dl kókusztej
1 evőkanál kukorica keményítő
fél lime leve, vagy lime lé flaskában
só, bors
Friss petrezselyem vagy koriander
friss chili vagy chilipehely
Fasírt:
20 dkg zabpehely vízbe áztatva, kinyomkodva
10 dkg tonhalkonzerv, lecsepegtetve
1 kis fej vöröshagyma finomra aprítva
1 tojás
1 ek aprított petrezselyemzöld
Elkészítés:
- A finomra aprított vöröshagymát a vaj és olíva olaj keverékén üvegesre párolom, közben finoman sózom. Ráreszelek kb. 40 dkg burgonyát, felöntöm két dl levessel vagy vízzel és puhára főzöm. Ha ez megvan turmixgépben vagy botmixerrel pürésítem.
- A krémes masszához keverem a curryport, rádobom a kockázott burgonyát, babérlevelet és felöntöm a maradék levessel. Sózom és fedő alatt kb. 12-14 percig főzöm. A tizedik percnél adjuk hozzá a zellert, majd főzzük készre. (Arra vigyázzunk, hogy ne főzzük túl a burgonyát, érdemes egy-egy kockát tesztelni főzés közben. Maradjon harapható.)
- A Tápióka keményítőt kikeverem a kókusztejjel, és 2-3 ek hideg vízzel, majd behabarom a főzeléket. Már nem forralom, csak forralásig melegítem. Lime levével, sóval, borssal, chilivel ízesítem. Tálaláskor friss petrezselyemmel vagy korianderrel ízesítem.
- A zabot 10 percre hideg vízbe áztatom, majd alaposan kinyomkodom. Hozzáadom a lecsepegtetett tonhalat, sót, borsot, tojást, finomra aprított vöröshagymát, petrezselyemzöldet majd alaposan összekeverem. Kóstolom és ha kell sózom. 10 percig hűtőben pihentetem.
- Egy serpenyőt közepesen forróra hevítek és kevés (1 tk) olajon, oldalanként 2-2 perc alatt megsütöm a fasírtokat. (Kb. 6-7 centi átmérőjű, 1 cm magas korongok) 11-12 darab lesz belőle. Friss limelével csepegtessük meg és a főzelékkel együtt fogyasszuk.
Jó étvágyat!
forrás: fozelekesferi.hu