Az egyik legnépszerűbb Kínai Csirkefogás világszerte. Eredeti, mert Kínában, Szechuán térségben is így készítik, nem csak Európában, Amerikában. Miért is ilyen népszerű nálunk is? Szaftos, édes, sós és egy kicsit csípős, ahogy a magyar gyomor szereti. Az arányokat kell csak jól eltalálni, és a siker biztos, és az, hogy gyorsan elkészíthető, csak örömteli. Kezdő konyhatündéreknek is ajánlom, a sikerélmény garantált.
Hozzávalók:
Pác a csirkemellhez:
340 g csirkemell, kockázva 2-3 cm-re
1 tk földimogyoró vagy más növényi olaj
1 tk kukorica keményítő
1 tk osztriga szósz
csipetnyi só
csipetnyi őrölt fehérbors
Szósz:
1 ek Világos Szójaszósz
1 ek Sötét Szójaszósz
1 ek Fekete Rizsecet
1 tk cukor
3 ek víz
1 tk kukorica keményítő
Kung Pao Csirke további hozzávalói:
3 ek földimogyoró vagy növényi olaj
2 vékony szelet friss gyömbér, finomra aprítva
2 db piros chili, vagy csípős paprika, lehet száraz is
1/2 tk őrölt Szechuáni Bors
6 db újhagyma fehér részei, karikázva
2 gerezd fokhagyma szeletelve
Elkészítés:
- Pácold a csirkehúst. Keverd össze a pác hozzávalóit, majd alaposan keverd el a csirkehússal, és tedd félre 20 percre.
- Készítsd el a szószt: keverd össze a szósz hozzávalókat egy közepes tálban és tedd félre.
- Hevíts egy evőkanálnyi olajat egy Wokban/Serpenyőben, közepes hőfokra, és pirítsd meg az egy csészényi (2 dl) tisztított földimogyorót, állandó kevergetés mellett 3 percig. Ha nem kevergeted, rázogatod, megégnek. Kapcsold ki alatta a hőt és az edény hőjét kihasználva, süsd tovább egy percig, szintén kevergetve. Ha kész, kapard ki egy tányérra, tedd félre. Mihely kihűlnek, ropogósak lesznek. De kihagyhatod ezt a lépést, ha nem nyers földimogyorót használsz, hanem pirítottat.
- Hevíts egy evőkanál olajat a Wokban/Serpenyőben de most magas hőfokon. Pirítsd meg a csirkehúst aranybarnára, majd tedd a kész csirkehúst egy tányérra.
- Most csavard le a hőt a Wok/Serpenyő alatt alacsonyra és dobd bele a fokhagymát, a gyömbért, a kimagozott chilit, az őrölt szechuáni borsot és az újhagymát. Kevergetve süsd ezen a hőfokon egy-két percig. Vigyázz, a fokhagyma nagyon hamar odaég, és keserű lesz.
- Tekerd fel a hőt magasra és add hozzá a csirkehúst. Süsd állandó keverés, dobálás mellett egy percig, majd a szósz aljára leülepedett kukorica keményítőt az ujjaddal keverd fel, és önts rá a készülő fogásodra. Lapáttal kevergetve süsd egy percig, a szósz hamar sűrűsödik.
- Végül add hozzá a földimogyorót is, és keverd jól össze.
Jó étvágyat!