Liofilizálás, Liofilezés,

Liofilizálás, Liofilezés,

A liofizálási eljárás (fagyasztva szárítás) a tartósításra szolgáló víztelenítés, vagyis szárítás. Ez a kifejezés kimondottan a fagyasztva szárítást jelenti. Először vákumot idéznek elő, majd a jégkristályokból ezzel kiszakítják a vízmolekulákat. A víz szilárd fázisból közvetlenül gáz fázisba szublimál, vagyis elpárolog.

Előnyei: ha az így tartósított élemiszert meg tudjuk óvni a vízfelvételtől, akkor hűtés nélkül, szobahőmérsékleten eltartható viszonylag hosszú évekig. Ez amiatt lehetséges, hogy víz nélkül semmilyen mikroorganizmus nem marad életképes, de még a lebontásért felelős enzimek sem. Az eljárás kevésbé károsítja az alany élelmiszert, mint a hőkezeléssel tartósított, majd fagyasztott élelmiszerek. Megmaradnak az alanyban az íz és illatanyagok, és viszonylag könnyen rehidratálódnak.

Érdekesség: Az űrhajósoknak pl. liofilezett fagylaltot készítenek, ami nagy kedvencükké vált. Túrázók körében is elterjedt a használata, mert kényelmes, helymegtakarító, egészséges. A mindennapi életben leginkább az instant kávéval találkozunk, mint liofilezett italpor, de egyre népszerűbb és elterjettebb a különléle instant gyümölcsitalok előállítása és fogyasztása a napjainkban.