Ez a fogás egy igazi Maláj Klasszikus, de szinte egész Dél-kelet Ázsiában népszerű már. Egészséges, kis húst, zöldségeket és "al dente" rizstésztát tartalmaz. Ha valakinek alkalma lesz Malájziába utazni, mindenképpen kóstolja meg, a többieknek marad az elkészítése itthon. Nem kell megijedni, nem nehéz feladat! A lényeg a jól beavatott, patinás Wok, melyet jó forróra felhevítünk, hogy sisteregjenek az alapanyagok. Ha nincs Wok otthon, megpróbálhatjuk egy kerekaljú bográcsban is, mert a lényeg, hogy a gyorsan elkészülő ételt gyosan lehessen forgatni, keverni főzőlapáttal. Ha nem elég nagy a Wokkunk, készítsük adagonként az ételt, úgy, ahogy az éttermekben is adagonként készítik. Ezt megtehetjük, amikor egy-egy fogás nagyon gyorsan elkészül.
Hozzávalók:
250 g 10 mm Széles Rizstészta
2 tk Sötét Szójaszósz
2 tk Világos Szójaszósz
1 ek Halszósz
1 tk Garnélapaszta
1 ek Osztrigaszósz
csipetnyi Fehérbors, őrölt
1 tk Nádcukor, vagy más cukor
3 ek Földimogyoró Olaj (Wok olaj)
120 g kolbász, szeletelve
2 gerezd Fokhagyma, szeletelve
100 g Garnélarák, fagyasztott vagy friss
100 g Tofu
100 g Metélőhagyma, Snidling, 5 cm szálakra vágva
1 felvert tojás
150 g Mungóbab Csíra
3-4 tk Hallal ízesített Chilipaszta
Elkészítés:
- Áztasd a száraz Rizstésztát meleg vízbe, úgy 30-45 percre, majd egy szűrőben csöpögtesd le.
- Tégy 2 tk Sötét Szójaszószt, 2 tk Világos Szójaszószt, 1 ek Halszószt, 1 tk Garnélapasztát, 1 ek Osztriga Szószt, csipetnyi Őrölt Fehérborsot és 1 tk Cukrot egy kis tálba, keverd össze alaposan, és tedd félre.
- Hevítsd fel a Wok-ot közepes-magas hőfokra, teríts el benne 1 ek Földimogyoró Olajat, dobd bele a szeletelt kolbászt, és süsd dobva-rázva 20 másodpercig.
- Dobd hozzá a szeletelt Fokhagymát, a Garnéla Rákokat, és a Tofut is. Folytasd a sütést még 20 másodpercig.
- Most tekerd fel a gázégőt, vagy amivel sütsz, magas hőfokra. Süsd a bennelévőket még 15 másodpercig, majd öntsd hozzá a leszűrt Rizstésztát. Óvatosan, egy főzőlapáttal, Wok lapáttal, fordítgatva a Wok-ban, keverd jól össze a többi hozzávalókkal. Terelgesd az egészet a Wok közepére, hogy a Wok széleit mégjobban fel tudd hevíteni. Öntsd a Szósz keveréket egyenletesen a tésztára, és teríts szét még egy evőkanál Földimogyoró Olajat a Wok szélén körbe. Emiatt a Tésztád nem fog összeragadni.
- A következőben dodb hozzá a Metélőhagymát, amit 5 cm szálakra vágtál, Keverd ezt is jól bele a tésztába, persze óvatosan, nem akarjuk a tésztát összezúzni.
- Mialatt a tésztád sisteregve sül, alakíts ki gyorsan egy kis szabad helyet a Wok alján, önts ide egy ek Olajat, és erre öntsd az előre felvert Tojást. Elég lesz 15 másodperc, hogy készre süljön, és a lapátoddal törd fel a készre sült tojást, dodb hozzá a Mungo Bab Csírát is és óvatosan keverd össze, hagyd egy percig sülni.
- Ha az ételed száraznak tűnik, kanalazz rá 2 ek vizet, de ha gondolod Olajat is csepegtethetsz rá.
- Tálald a Char Kway Teow-t egy kiskanál Hallal ízesített Chili Pasztával.
Jó Étvágyat!
forrás: https://thewoksoflife.com/2018/09/char-kway-teow/