Egy gyorsan elkészülő finomság, és még egészséges is. Ha nincs Wok otthon, serpenyőben, vagy grilltárcsán is elkészíthető, csak Dobva-Rázva (Stir-Fry) készítsd. Zöldségekben variálható, ami éppen most terem, zsenge borsó hüvelyestől, brokkoli, spenót, kelkáposzta, ceruzabab, stb. Bármit választasz, finom lesz.
Hozzávalók:
Marhahús pác:
250 g marhahús, tarja, vagy hasonló
1 teáskanál kukorica keményítő
1 teáskanál olaj
1 teáskanál világos szójaszósz
Marhahús Zöldségekkel:
3 evőkanál olaj, kettéosztva
3-4 friss gyömbérszelet
2 gerezd fokhagyma, szeletelve
nagy maréknyi Spenót, vagy kelkáposzta
1 evőkanál Osztriga szósz
1 teáskanál világos szójaszósz
só
csipetnyi cukor
1/4 teáskanál szezámolaj
0,5 dl forró csirkehús leves, kockából is jó
2 evőkanál kukorica keményító, 2 evőkanál vízben oldva
Elkészítés:
- Tisztítsd meg a húsd a felesleges zsír- és índaraboktól, és vagdosd fel lapos szeletekre. Figyelj arra, hogy a szálakat keresztbe vágd, ne hosszába. Ha bizonytalan vagy a késtechnikáddal, akkor egyszerűen tedd a húst a mélyhűtőbe egy rövid időre, mert akkor keményebb lesz, és egyszerűbb felvágni. Persze ne hagyd megfagyni, 3-5 perc elég lesz.
- A feldarabolt húsra önts egy-egy teáskanál kukoricakeményítőt, olajat és szójaszószt. Kézzel masszírozd bele ezeket a hozzávalókat alaposan a húsba. Tedd félre és hagyd állni 20 percig.
- Hevíts olajat magas hőfokra (használj mogyoró olajat, vagy pálma olajat, mert ezek bírják a magas hőfokot), és amikor az olaj füstölni kezd, fordítsd bele a húst óvatosan, és süsd a húst 30-60 másodpercig, amíg a hús barnulni kezd. Vedd le a tűzről, tedd félre egy tányérra.
- önts 2 evőkanál olajat a wokba, dobd bele a gyömbért, süsd 15 másodpercig, majd bobd hozzá a fokhagymát, a spenót leveleket, és süsd állandó keverés mellett 1 percig.
- Add hozzá a húst, az osztriga szószt, a szójaszószt, a sót, a cukrot, a szezámolajat és a csirkehús levest, alaplevet. Az alaplé legyen forró, ne hűtse le a hozzávalókat, mert megáll a folyamat. Itt sokan elrontják a hűtőből kivett hideg csirkehús alaplével, ezt ne tedd, sok múlik ezen.
- Ha a lé felforrt, húzd szét a wok oldalára, hogy a közepén csak a lé maradjon. Ebbe a lébe öntsd bele a 2 evőkanálnyi víben elkevert kukorica keményítőt, és kevergetve sűrűsítsd, ha megfelelően sűrű, akkor keverd össze a többi hozzávalóval, egyenletes mázat képezve azokon.
- Tálald forró, frissen főzött Basmati rizzsel.
Jó étvágyat!
forrás: Beef with Chinese Broccoli