Szeretnék progagálni olyan gabonaféléket, amelyek az elmúlt évszázadban háttérbe szorultak, csicseriborsó, hajdina, köles, stb. Az arab konyhák ezeket a gabonákat nem felejtették el, szemben a mi búza központú étkezésünkkel szemben. Úgyhogy fedezzük fel újra ezeket a csodálatos, egészséges gabonákat, és ne kelljen a sok jó ásványi anyagokat kiegészítő tablettákkal pótolnunk, térjünk vissza oda ahonnan jöttünk, az őseink konyhájába, étkezzünk egésszégesen, és érezzük jobban magunkat.
Hozzávalók:
1 evőkanál olíva olaj
1 közepes hagyma, aprítva
2 gerezd fokhagyma, préselve
1 teáskanál sáfrány (0,2 g)
1 fahéj rúd
2 teáskanál őrölt koriander
3 teáskanál őrölt római kömény
1 db 400 g-os Csicseriborsó konzerv
3 friss paradicsom, aprítva
1 liter zöldségleves alaplé (kockából)
200 g sütőtök, kockázva
200 g krumpli, kockáza
1,5 teáskanál Himalája só
2 maréknyi kelkáposzta, durvára aprítva
friss koriander, vagy petrezselyem levél
Elkészítés:
- Egy nagyobb serpenyőben hevíts olajat, közepes hőfokon. Dobd bele a hagymát, a fokhagymát és dinszteld 5 percig, üvegesre. Keverd bele a sáfrányt, a chilit, a fahéjrudat, a koriandert és a római köményt, és kevergetve főzd 2-3 percig,.
- Add hozzá a paradicsomot, a levével együtt, a csirkehús levest, a kockázott sütőtököt, a kockázott krumplit, és forrald fel. Sózd lehetőleg egészséges sóval, pl. Himalájaival.
- Vedd le a hőfokot, és hagyd rotyogni 30 percig, míg a sütőtök és a krumpli megpuhul.
- Keverd bele a durván összevagdalt kelkáposztát, a csicseriborsó konzervet, és főzd tovább 5 percig, hogy a csicseriborsó jól átforrósodjon, és a kelkáposzta megpuhul.
- Díszítsd friss koriander vagy petrezselyem zölddel.
Jó étvágyat!
forrás: foodiecrush.com