Ez a fűszerezési mód az arab konyhára jellemző, persze mi nem a pálmafák alatt, vagy a tengerparton élvezzük ezeket az ízeket, de azért még lehet különleges az ízlelőbimbóinkra mért hatás. A nagyszerűsége az elkészítésben is jelentkezik, mert csak két fázisból tevődik össze: pácolj - grillezz/süss. Az egyetlen hátulütője az egy éjszakai pácolás, amit értelemszerűen előző este kell megejteni, de ha ez meg van, akkor már nyert ügyünk van, ugyanis a csirkehús magába szívta az összes arab, mediterrán, egzotikus ízt, és amikor a tűzre kerül, már elrontani sem lehet. Persze szénné égetni lehet, de ha odafigyelünk, ez is elkerülhető.
Hozzávalók:
500 g bőrözött csirkehús, kockázva
2 evőkanál citromlé (kb, 1/2 citrom)
2 evőkanál olíva olaj
1 teáskanál füstölt paprika
1/2 teáskanál római kömény
1 csipetnyi fahéj
1 csipetnyi őrölt gyömbér
1/2 teáskanál őrölt kurkuma
1/2 teáskanál őrölt cayenne bors
1/4 teáskanál só
1/4 teáskanál őrölt feketebors
2 gerezd fokhagyma, szeletelve
12 db saslik pálcika
Elkészítés:
- Pácold be a csirkefalatokat az összes hozzávalóból készített páclében egy éjszakán át. (Ha ezt elfelejtetted, akkor legalább 30 percig.)
- Nyársald fel a darabokat sasli pálcákra, és grillezd/süsd közepes/magas hőfokon 4-5 percig oldalanként.
- Tálald humusszal, rizzsel, tahinivel, salátával, rusztikus kenyérrel, vagy amivel a vendégeid igyénylik.
Jó étvágyat!