Azt szeretem az Észak-Afrikai konyhában, hogy olyan meglepetés ízeket találok minden fogásban, amire nem számítottam, és nem tudtam elképzelni. És szinte mindig bejön. Ez arra ösztönzött mostanában, hogy otthon is bátrabban kísérletezzek a hozzávalókkal. A legtöbbször nem lesz olyan eredménye, amire vágytam, de amikor viszont sikerül, akkor fantasztikus lesz. Ma pl. érett friss sárgabarackot tettem a wokkozott kínai csirkébe, és valami csodálatos lett. Ez is az arab inspiráció. Szóval: egyik recept sem kőbevésett törvény, inkább egy útmutatás, úgyhogy, alkotásra fel!
Hozzávalók:
Marokkói húsgolyó:
500 g darált hús (bárány az igazi, de jó más is)
½ közepes vöröshagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, préselve
egy ujjnyi friss gyömbér, reszelve
egy maréknyi kenyérmorzsa
1 nagyobb tojás, felverve
1 maréknyi petrezselyemlevél, apróra vágva
1 evőkanál korianderlevél
pár szál marokkói menta „Na-Na”
1 citrom héja, reszelve
100 g fenyőmandula
100 g feta sajt, morzsolva
csipetnyi só
1 teáskanál frissen őrölt feketebors
½ teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál pirított, őrölt kardamommag
Oliva olaj a sütéshez
Tahini szósz:
150 g szezámmag, pirítva
1 citrom leve
só, víz
Díszítés:
fenyőmandula
aprított petrezselyemlevél, korianderlevél, vagy menta
csipetnyi füstölt paprika
csipetnyi Sumach
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 190 C-ra.
- Egy nagy keverőtálba tedd a darált húst, a hagymát, a fokhagymát, a gyömbért, a kenyérmorzsát, a friss fűszereket, a citromhéjat, a fenyőmandulát, a fetasajtot, a fahéjat, sót és borsot. A kezeddel jól gyúrd össze a hozzávalókat.
- Formálj nagyobbacska dióméretű golyócskákat a masszából. Ha elő akarsz készülni az ebéddel, ezt a műveletet órákkal előtte megteheted, csak arra vigyázz, hogy fóliával takard le, és úgy tárold a hűtőben.
- Önts olajt, (lehetőleg olíva olajt) egy serpenyőbe, hevítsd fel, tedd a húsgolyókat a serpenyőbe, ne túlzsúfoltan, mert rázogatva kell forgatni őket. Ha kell, adj hozzá több olajt. Addig süsd, amíg szép barna lesz minden oldaluk.
- Helyezd a golyócskákat sütőpapírra egy tepsiben, és tedd a sütőbe 12-15 percre, hogy átsüljön a belseje is.
- Mindeközben készítsd el a szószt: Pörköld meg a szezámmagot, majd a robotgép aprító funkciójával, magas fordulaton pépesítsd össze. Önts hozzá pici adagokban vizet, hogy krémes állagú pépet kapj. Ezután add hozzá a citromlevet, sót, ha kell.
- Tálald forrón a golyócskákat direkt a sütőből, öntsd mellé a Tahini szószt, díszítsd fenyőmandulával, friss fűszerekkel (petrezselyem, marokkói teamenta, korianderlevél, szórj rá Sumach-ot, paprikát. Legjobban Kuszkusz illik hozzá köretként, de finom főtt krumplival, vagy rizzsel is.
Megjegyzés: Az egész kardamom elkészítése: tenyered között morzsold a kardamom termést, hogy a magokat elválaszd, majd egy száraz serpenyőben, közepes hőfokon pirítsd, amíg az illatozni nem kezd. Ezután mozsárban, vagy kávédarálóban őröld meg, és úgy használd. Persze a könnyű verzió az, ha őrölt kardamont használsz eleve.
forrás: http://viewfromgreatisland.com