Marokkói Kecskesajtos Sütőtökleves

Marokkói Kecskesajtos Sütőtökleves

Itt az ősz, ha akarjuk, ha nem. Ilyenkor jól esik egy kis meleg, csészébe töltött, forró leves kényeztetés. Mi másból, mint az ősz királynői terméséből: a sütőtökből. Természetesen, hivatásunkhoz híven, egzotikusan, izgalmasan.

Hozzávalók:

Sütőtök leves, Marokkói:

6 gerezd fokhagyma, egészben

2 evőkanál kókusz olaj

1 kaliforniai paprika, piros

6-800 g kockázott, hámozott, nyers sütőtök

1 teáskanál füstölt paprika

1 teáskanál Madras Curry Csípős

1/2 teáskanál őrölt római kömény

egy csipetnyi őrölt fahéj

1/2 teáskanál Cayenne bors, őrölt

1 teáskanálnyi friss, aprított kakukkfű

1 doboz, 400 ml kókusztej

4 dl zöldségleves, alaplé

só, bors

100 g kecskesajt

Kókusz-gyömbér krém:

1 dl sűrű kókusztej/krém

1 evőkanálnyi friss, reszelt gyömbér

Elkészítés:

  • A fokhagyma gerezdeket öntözd meg egy kis olíva olajjal, és sütögesd meg egy serpenyőben. Villával zúzd össze, és tedd félre.
  • A kókuszolajat forrósítsd fel egy lábasban közepes hőfokon, miután felforrósodott, add hozzá a piros kaliforniai paprika (vagy kápia) darabokat és süsd 3-5 percig, amíg a paprika megpuhul.
  • Add hozzá a kockázott sütőtök darabokat, a csípős Madras Curry keverékkel, a füstölt paprikával, a római köménnyel, a fahéjjal, a cayenne borssal és a kakukkfűvel együtt. Süsd 3-5 percig, majd öntsd hozzá a kókusztejet és a zöldség alaplevet (zöldséglevest).
  • Sózd, borsozd ízlés szerint.
  • Forrald fel a levest, majd vedd le a hőt, fedd le, és hagyd rotyogni 20-25 percig, amíg a sütőtök szétfől, és villával szétnyomható.
  • Amíg a leves fől, készítsd el a gyömbér szószt: a hideg kókusztejet és az egy evőkanálnyi reszelt gyömbért keverd össze egy kisebb tálban, és tedd félre a hűtőbe a tálalásig.
  • Ezalatt a sütőtök megpuhult, dobd bele a pirított fokhagyma gerezdeket, a morzsolt kecskesajtot, de vedd le a tűzről és hagyd kihűlni egy picit.
  • Mixerben, vagy robotgépben pürésítsd a levest selymesre, majd tedd vissza a tűzre és forrald át egy pillanatig.
  • Tálald. Merj egy adag levest a tányérba, öntözd meg a kókuszos gyömbéres krémmel, és ajd egy kör keverést a kanállal, hogy el is keveredjen, meg nem is.
  • Variációk a tálalásra: szórj durvára tört pisztáciát, és vagy gránátalma szemeket, valamint morzsolt kecskesajtot a tetejére.
  • Kínálj hozzá teljes kiőrlésű rusztikus kenyeret, vagy ízlésed szerinti hozzávalót.

Jó étvágyat!

inspiráció: halfbakedharvest.com