Itt az ősz, ha akarjuk, ha nem. Ilyenkor jól esik egy kis meleg, csészébe töltött, forró leves kényeztetés. Mi másból, mint az ősz királynői terméséből: a sütőtökből. Természetesen, hivatásunkhoz híven, egzotikusan, izgalmasan.
Hozzávalók:
Sütőtök leves, Marokkói:
6 gerezd fokhagyma, egészben
2 evőkanál kókusz olaj
1 kaliforniai paprika, piros
6-800 g kockázott, hámozott, nyers sütőtök
1 teáskanál füstölt paprika
1 teáskanál Madras Curry Csípős
1/2 teáskanál őrölt római kömény
egy csipetnyi őrölt fahéj
1/2 teáskanál Cayenne bors, őrölt
1 teáskanálnyi friss, aprított kakukkfű
1 doboz, 400 ml kókusztej
4 dl zöldségleves, alaplé
só, bors
100 g kecskesajt
Kókusz-gyömbér krém:
1 dl sűrű kókusztej/krém
1 evőkanálnyi friss, reszelt gyömbér
Elkészítés:
- A fokhagyma gerezdeket öntözd meg egy kis olíva olajjal, és sütögesd meg egy serpenyőben. Villával zúzd össze, és tedd félre.
- A kókuszolajat forrósítsd fel egy lábasban közepes hőfokon, miután felforrósodott, add hozzá a piros kaliforniai paprika (vagy kápia) darabokat és süsd 3-5 percig, amíg a paprika megpuhul.
- Add hozzá a kockázott sütőtök darabokat, a csípős Madras Curry keverékkel, a füstölt paprikával, a római köménnyel, a fahéjjal, a cayenne borssal és a kakukkfűvel együtt. Süsd 3-5 percig, majd öntsd hozzá a kókusztejet és a zöldség alaplevet (zöldséglevest).
- Sózd, borsozd ízlés szerint.
- Forrald fel a levest, majd vedd le a hőt, fedd le, és hagyd rotyogni 20-25 percig, amíg a sütőtök szétfől, és villával szétnyomható.
- Amíg a leves fől, készítsd el a gyömbér szószt: a hideg kókusztejet és az egy evőkanálnyi reszelt gyömbért keverd össze egy kisebb tálban, és tedd félre a hűtőbe a tálalásig.
- Ezalatt a sütőtök megpuhult, dobd bele a pirított fokhagyma gerezdeket, a morzsolt kecskesajtot, de vedd le a tűzről és hagyd kihűlni egy picit.
- Mixerben, vagy robotgépben pürésítsd a levest selymesre, majd tedd vissza a tűzre és forrald át egy pillanatig.
- Tálald. Merj egy adag levest a tányérba, öntözd meg a kókuszos gyömbéres krémmel, és ajd egy kör keverést a kanállal, hogy el is keveredjen, meg nem is.
- Variációk a tálalásra: szórj durvára tört pisztáciát, és vagy gránátalma szemeket, valamint morzsolt kecskesajtot a tetejére.
- Kínálj hozzá teljes kiőrlésű rusztikus kenyeret, vagy ízlésed szerinti hozzávalót.
Jó étvágyat!
inspiráció: halfbakedharvest.com