A Japán ízvilág, amikor a legjobb, legízletesebb. Én egyszer belekóstoltam, az ízlelőbimbóim azóta rendszeresen emlékeztetnek erre a fenomenális csirke lakomára. Nincs benne semmi ördöngősség, csak neki kell látni és megcsinálni.
Hozzávalók:
1 kg csontozott csirkehús, comb és mell
2 evőkanál Mirin főzőszósz
2-3 evőkanál szójaszósz Japán stílusú
1 evőkanál barna nádcukor
1 teáskanál reszelt friss gyömbér
1 teáskanál szezámolaj
1 evőkanál kukorica keményítő
2 evőkanál olíva olaj (vagy más növényi)
300 g Hosszúszemű rizs
Elkészítés:
- Egy tálban keverd össze a mirint, a szójaszószt, a barna nádcukrot, a reszelt gyömbért, a szezám olajat és a kukorica keményítőt. Keverd jól össze, hogy egyenletesen átjárják az ízek, aromák. Hagyd pácolódni legalább 2 órán át. Ha ebédre szeretnéd, akkor ezt a műveletet csináld meg reggel, és tedd a hűtőbe.
- Hevíts olajat a Wokban vagy Serpenyőben közepesen magas hőfokra. Helyezd a pácolt csirkehúst egy rétegben a serpenyőbe, úgy, hogy a páclé megmaradjon, amennyire csak lehet. Süsd így egy percig, ne keverd, ne rázogasd. Egy perc elteltével keverd jól fel és süsd még egy percig, ekkor már állandóan kevergetve.
- Öntsd bele a maradék, félretett páclevet, csökkentsd a tüzet alatta közepesre, és redukáld, forrald el a levét, amíg egy sűrű, mázas állagot nem kapsz, ami befedi a csirkedarabokat.
- Tálald Hosszúszemű rizzsel, petrezselyemzölddel megszórva.
Jó étvágyat!
forrás: thewoksoflife.com