A Merquez tulajdonképpen Tunéziából, Algériából ered, de ma szinte csak Marokkóban használatos bárányból, kecskéből, vad- húsból készült kolbászok ízesítésére. Valamit magára adó hentes saját keverékét készíti, és büszkén hírdeti üzletében. A többség persze a készen kapható keveréket használja, és ez is népszerű. Öszzetevői lehetnek: édeskömény, római kömény, koriandermag, feketebors, cayenne bors, édes paprika, fahéj, sumach, szegfűbors, fokhagyma és só.
Felhasználási javaslat: Száraz dörzsfűszerként húsokon, csirkén, bárányon, marhahúson sikerrel használható. Minden eltevésre, füstölésre szánt kolbász, sonka, stb. fűszerezhető vele. De a főtt, húsos ételek is finom aromájú, harmonikus ízt kapnak ettől a keveréktől. Ha borókabogyót is keverünk hozzá, finom vadas ragut, pörköltet kapunk, ha csínyján bánunk a fahéjjal az ízvilága közel áll a magyaroshoz.
Hol használják?: Marokkó