Szeretem a sós palacsintát elő- vagy főételnek. Ugyanezért szeretem a mexikói tortillas-t és a taquitos-t is. Elkészítése nem bonyolultabb, mint a hortobágyi palacsintáé, csak ez egészen más ízű. Nagyszerű kerti party fogás, de akkor is, ha nem tudjuk hányan jönnek hozzánk, mert szinte azonnal lehet belőle készíteni többet, és ha marad, a tölteléket eltehetjük másnapra, mert a tortilla lapokat frissen jó sütni. Az eredmény pedig olyan finom, hogy a rászokás veszélye áll fenn.
Hozzávalók:
Tortilla lapok:
500 g finomliszt
1 teáskanál só
2 teáskanál sütőpor
2 evőkanál disznózsír
3,5 dl víz
Taquitos tekercsek:
3-6 csípős zöldpaprika
500 g darált hús (ki milyet szeret, marha, disznó, pulyka)
1/2 evőkanál chili őrlemény
1 teáskanál római kömény, őrölt
1 teáskanál vöröshagymapor
1 teáskanál himalája só
1/2 teáskanál fokhagymapor
1 zacskó bacon, aprítva
200 g lágy sajtkrém
200 g reszelt keménysajt, tetszőleges
Elkészítés:
A tortilla lapok készítése:
- Keverd össze a lisztet, a sót és a sütőport egy edényben. Az újjaiddal nyomkodd bele a zsírt, gyúrd, amíg a zsírt teljesen felveszi a liszt. Öntsd bele a vizet, és dagaszd szép egyenletes tésztává. Sima és elasztikusnak kell lennie. Oszd fel a tésztát 24 egyenlő részre, és gyúrj belőlük kis labdácskákat.
- Egy belisztezett gyúródeszkán nyújtsd ki a tortillákat szép egyenletes kerek alakúra, nagyjából akkorára, amekkora serpenyőt/palacsintasütőt fogsz használni. Süsd zsiradék nélkül közepes hőfokon, amíg hólyagosodik, barnul, mindkét oldalán. Tartsd melegen felhasználásig.
A Taguitos készítése
- Melegítsd elő a sütőt 225 C-ra.
- Egy serpenyőben, közepes hőfokon, süsd meg a darált húst és a hegyes csípős zöldpaprikát. Keverd, ne hagyd odaégni, és amikor átsült, fűszerezd a fűszerekkel, és adj hozzá kb 2 dl vizet. Keverd, majd fedd le. 10 percnyi főzés után vedd le a fedőt, és főzd tovább, sűrítsd, amíg teljesen elpárolgott a víz. Vedd le a tűzről, add hozzá a bacon-t, keverd meg. Hagyd egy kicsit hűlni.
- Egy tálba tedd bele a krémsajtot, öntsd bele a főtt darált húst, keverd össze. Szórd bele a reszelt sajtot is, keverd össze.
- A tortilla lapok alsó harmadára tégy két evőkanálnyi tölteléket, tekerd össze, mint a palacsintát, és helyezd egy sütőpapiros tepsire, egymás mellé. Ügyelj rá, hogy a nyitott felük legyen lefelé fordítva. Ne rakd túlzsúfolva, rakd tele a tepsit taquitos-sal.
- Kend meg a taquitosokat oliva olajjal, és süsd 15-20 percig, vagy amíg szép pirított nem lesz a tetejük és a végük barnul.
- Ha nem szereted csípősen, használj kevesebb zöldpaprikát és chili őrleményt.
- Kiegészíthető a töltelék egy kis csemege kukorica szemekkel, főtt babbal, stb.
Jó étvágyat!
forrás: theslowroasteditalian.com