Mézes-Narancsos Lazac Ropogósra sütve

Mézes-Narancsos Lazac Ropogósra sütve

Kedvenced a Narancsos Csirke? Elhiszem, hiszen nagyon finom, rászokásra hajlamos ízekkel. No de ezt próbáld ki, és meglepődve tapasztalod, hogy lehet még feljebb lépni a kulináris élvezetben. Igaz, drága, de néha-néha belefér. Köretek közül nem tudok választani: kedvencem a Quinoa a lazac szaftjával meglocsolva, de a köles is fantasztikus, és rizzsel is beérem, mert a sült lazac íze annyira meghatározó, hogy a köret valóban másodhegedűs ebben a felállásban.

Hozzávalók:

2 evőkanál vaj

500 g lazac oldalas

egy fél narancs kifacsart leve

3 evőkanál méz

2 evőkanál világos szójaszósz

4 gerezd fokhagyma, passzírozva, reszelve

Só, Bors és újhagyma zöldje

a narancs másik fele szeletelve díszítésnek

Elkészítés:

  • Hevíts vajat (vagy olajat) egy serpenyőben közepes hőfokra. Fektesd a lazacszeleteket bőrrel lefelé a forró vajba. (Ehhez nem patkót veszek, hanem egy darab oldalast, és én szeletelem fel). Süsd 3-4 percig, fordítsd meg és süsd ezen a felén is 2 percig.
  • Öntsd bele a narancslevet, redukáld (forrald el a levét) a felére, ennek nagyjából 1 percig kell tartania, ha megfelelő a hőfok.
  • Dobd hozzá a fokhagymát és süsd fél percig így.
  • Húzd a lazacdarabokat egy oldalra a serpenyőben, és csurgasd az üres részre a mézet és a szójaszószt. Kevergetve főzd a szószt 30 másodperctől 1 percig, amíg a szósz megfelelő szirupszerűvé válik.
  • Húzd vissza a lazacdarabokat elosztva a serpenyőben, egy kanállal öntözd a szósszal, mindenhova jusson. Szórj rá frissen vágott újhagyma zöldjét.
  • Vedd le a hőről, ha a lazac készre főtt/sült.
  • Sózd és borsozd, ha igényli. Tálald a választott körettel, a maradék szósszal öntözd meg még egyszer a halat, esetleg a köretet is.

Jó étvágyat!

forrás: http://cafedelites.com