Az egyszerű mézeskalácsot már az ókorban készítettek, de a középkorból származnak az első írásos említések. A nád- és a répa- cukor előtt csak a méz volt az édesítőszer, viszont nagyon drága volt, ezért széles körben csak az olcsóbb cukor elterjedésével vált. Minél olcsóbban lettek a fűszerek, annál több féle került a mézes- kalácsba, először gyömbér, fahéj, majd szegfűszeg, kardamom, csillagánizs, szegfűbors és szerecsendió. Az angolok “Ginger bread”, a svédek “Pepparkakor”, a finnek “Piparkakut”-nak nevezik.
Felhasználási javaslat: Az adventi időszakban karácsonyi hangulatot idézve készítjük, sütjük a mézeskalácsot, a gyerekek nagy örömére, a díszített magyar mézeskalácsokat vásárfiaként szokás hozni a vásárból.
Hol használják?: Észak-Amerika, Észak-Európa, Ausztrália