Mie Goreng az indonéz gyorstészta

Mie Goreng az indonéz gyorstészta

Ez a fogás még a legelvarázsoltabb konyhatündéreknek is max 30 perc, ha konyhajártas vagy kevesebb. Indonéziában a legnépszerűbb utcai kaja, csak a tészta van előre kifőzve, a rendelésnél megvárhatod, ott az orrod előtt készítik, általában 3-4 perc, és már tálalják is. Készítheted csak zöldségekkel, vagy csirkemellel, mindkettő finom, egész fogás. Kezdő ízkalandoroknak kimondottan ajánlom, egyszerű bevezető a távol-keleti gasztronómiába. Nem árt, ha van egy wok-od, egy serpenyőben nehézkes, mert nem tudod gyorsan átforgatni az egészet. De ha csak az van, akkor az van.

Hozzávalók:

400 g Mie Goreng tészta

2-3 evőkanál növényi olaj

500 g csirkemell (elhagyható)

1 teáskanál fokhagymás só

1 csipetnyi őrölt feketebors

1 közepes hagyma, aprítva

5 gerezd fokhagyma, préselve, vagy aprítva

1 maréknyi káposzta, gyalulva

1-2 sárgarépa, reszelve

100 g brokkoli, aprítva

100 g szeletelt gomba, tetszőleges fajta

0,5 dl szója szósz

0,5 dl Ketjap Kental, édes szója szósz

0,5 dl osztriga szósz

Elkészítés:

  • Tegyél fel egy lábas sózott vízet, és főzd ki a Mie Goreng tésztát az utasítás szerint. Öblítsd át hideg vízzel és önts rá egy kis olajat, keverd össze és tedd félre.
  • Ha csirkésen készíted, akkor a csirkét földimogyoró olajban süsd 2-3 percig, dobd bele a hagymát, a fokhagymát, és kevergetve süsd még 1-2  percig, majd dobd bele a friss, aprított zöldségeket, és kevergetve süsd, 2-4 percig még, ennyi elég szokott lenni. A zöldségek maradjanak egy picit ropogósak, al dente. Ha csak zöldségekkel készíted, akkor a hagymát, fokhagymát sütögesd meg előbb, és úgy folytasd.
  • Öntsd bele a tésztát, keverd jól össze, locsold meg a szójaszósszal, az édes szójaszósszal (kecap kental), és az osztrigaszósszal. Jól keverd meg, várd meg, míg a leve felforr, sózs, ha kell (vigyázz a szójaszósz is eléggé sós, kóstold előbb) borsozd.
  • Tálald melegében azonnal. A tetejét szórd meg friss újhagyma darabkákkal, petrezselyem zöldjével, vagy korianderlevelekkel, kinek mi van kéznél.

Jó étvágyat!

forrás: allrecipes.com