Az etióp konyha sok húst használ, azok közül is a kecske, bárány, marha vagy vadhús a jellemző. Ezek fűszerezése erőteljes, nagyon jellemző erre az ősi konyhára. A keverékeikben használnak helyi fűszernövényeket, magvakat, de az importált fűszerek is megtalál- ta a helyét ezen a vidéken. A keverék általában tartalmaz gyöm- bért, fokhagymát, őrölt koriandert, feketeborsot, római köményt, szegfűborsot, kurkumát, kardamomot, abból is egy helyi változa- tot, cayenne borsot, bird’s eye chilit (madárszem), egy kis fahéjat és egy kis szegfűszeget.
Felhasználási javaslat: A “Kifto”, nyers marhahúsból készült étel fűszerezésére, kolbászok, húsból készült ételek ízesítésére. Húsgombócok, főtt, húsos ételek, asztali szórófűszerként, babos-húsos, lencsés-húsos ételek készí- tésekor használjuk. Készíthető belőle mártogató szósz is, olajjal keverve, a készételekhez tálalva.
Hol használják?: Etiópia