MSG - Monosódium Glutamát, Ízfokozó

MSG - Monosódium Glutamát, Ízfokozó

A nátrium-glutamát (más néven MSG, mononátrium-glutamát vagy E621) a glutaminsav nátriummal alkotott sója. Az egyik legáltalánosabban alkalmazott élelmiszer-adalékanyag. Bár a hagyományos ázsiai konyha már régóta ízfokozóként alkalmazza, először csak 1907-ben izolálták. Tiszta állapotban fehér, kristályos port alkot, vízben vagy nyálban igen gyorsan oldódik. Ezt a terméket cukorból állítják elő. Nem tartalmaz se szóját se búzát.  A legújabb kutatások azt hangoztatják, hogy az MSG, avagy a Kínai Só ízfokozó nem is ártalmas az egészségünkre.

Felhasználási javaslat: Rendkívül széles körben alkalmazott ízfokozó. Legnagyobb mennyiségben hústartalmú vagy húsízű élelmiszerekben fordulhat elő, de más ételekben is szerepelhet, ahol leginkább az ízek kiemelésére, erősítésére alkalmazzák. Előfordulhat leveskockákban, salátákban, felvágottakban, pácolt húsokban, chipsekben, fűszerkeverékekben.