A rendszeres recept olvasóim már tudják, hogy az egyik gyengeségem a húsgolyó, svéd, thai, arab, jöhet mind. Elég ha a köretet variálom mellette, már az a változatosság is elég. Ezt a húsgolyót a friss, üde zöldfűszerek és persze a parmezán sajt teszi mennyeivé. Az se baj, ha nincs otthon parmezán sajt, egy karakteres, érlelt keménysajt is megteszi, csak ne friss trapista legyen. Személy szerint esküszöm, hogy csak marhahúsból lehet igazi jó húsgolyót készíteni, de ne szegje kedved, ha az nincs, finom lesz az disznóhúsból is, csak ne legyen szalonnás, zsíros a hús.
Hozzávalók:
500 g darált marhahús
1 dl kenyérmorzsa
1 dl frissen reszelt Parmesan sajt
2 gerezd fokhagyma, préselve
1 kisebb vöröshagyma, finomra aprítva
3 evőkanál ketchup, vagy paradicsompüré
1 evőkanál balzsamecet krém
1 kissebb ág rozmaring levelei aprítva
1 kis csokor petrezselyemlevél, aprítva
1 kis csokor bazsalikon levelei, aprítva
kis csipetnyi só
kis csipetnyi feketebors őrölve
1 nagy tojás, enyhén felverve
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 190 fokra. Teríts sütőpapírt egy tepsire.
- Egy nagyobb keverőtálban keverd össze az összes hozzávalót. Keverd jól meg, de ah túlkevered, akkor kemények lesznek a húsgolyók, erre vigyázz!
- Evőkanállal mérd az adagokat a golyókhoz, majd a két tenyered között formázd meg őket. Ha megvizezed a kezed két golyó formálása között, egyszerűbb dolgod lesz.
- Helyezd őket szép sorban a sütőpapírra és süsd 20-22 percig
- Azonnal tálald, melegében, tetszőleges körettel, pl. sült krumplival, főtt krumplival, rizzsel, vagy zöldsalátával.
Egyszerű ugye? El se lehet rontani! Jó étvágyat!
forrás: Donna Elick - The Slow Roasted Italian