Oldalas Peking Módra

Oldalas Peking Módra

Ha egy gyors, egyszerű, ízletes sertés oldalast szeretnél elkészíteni, akkor ez a te recepted. Hogy miért Peking, és nem valami más (állítólag Jiangsu-ból származik), azt bogozzák ki a Kínaiak. Tehát itt egy laktató, finom főétel, ami 35 perc alatt elkészül (előkészület nélkül). Nem rossz, ugye?

Hozzávalók:

1 kg oldalas, darabolva 3-5 cm darabokra

2 evőkanálnyi érlelt, égetett szesz (Brandy, Ágyas Pálinka, Whiskey, stb)

1+1 teáskanál barna nádcukor

1/2 teáskanál só

1/4 teáskanál őrölt fehérbors

1 tojás fehérje, villával lazán felverve

1,5 evőkanál Kukorica keményítő

5 gerezd fokhagyma, vagdosva

0,5 dl Édes-Savanyú Szósz

1 evőkanál Világos Szójaszósz

5-10 csepp Szezámolaj

1 szál újhagyma

300 g Jázmin rizs

 

Elkészítés:

  • Az oldalast vágd, vagy vágasd a henteseddel, 3-5 cm hosszú falatkákra. Mosd meg, töröld meg papír konyhatörlővel.
  • Tedd egy tálba, öntözd meg 1-2 kanálnyi Brandy-vel (vagy más tömény, érlelt szesszel), szórd meg a teáskanálnyi nádcukorral, egy jó csipetnyi sóval, egy csipetnyi őrölt fehérborssal és a tojásfehérjével. Hagyd pácolódni legalább 1 órát. A legpraktikusabb, ha reggel elvégzed ezt a feladatot, mielőtt munkába mész. Tedd a hűtőbe.
  • Hevíts olajat egy serpenyőben közepesen-magas hőfokra, vagy Wok-ban, legyen legalább 4 cm mély olaj az edényben, hogy az oldalas darabok elmerüljenek benne.  Ekkor praktikus a Wok, mert kevesebb olaj is elég hozzá.
  • Vedd ki a hűtőből a pácolt oldalas darabokat és szórd meg kukoricakeményítővel, forgatva, szitálva, egyenletesen.
  • Óvatosan merítsd bele az olajba a darabokat, forgatva, vigyázva, hogy elkülönítve süljenek. Ha kis edényt használsz, akkor több turnusban süsd ki őket. 6-7 perc múlva, az oldalasok aranybarnára sülnek, ekkor emeld a hőfokot magasra és süsd még 1-2 percig, hogy szép barna legyen minden oldalukon.
  • Szűrőlapáttal emeld ki őket, és helyezd egy papírtörlőre, hogy a felesleg olajat felszívja.
  • A serpenyőben/wokban hevíts 2 ek.olajat alacsony hőfokra, és süsd meg a fokhagymát, úgy 1 percig. Add hozzá az Édes-Savanyú Szószt, és anélkül, hogy odaégetnéd, főzd egy kicsit, majd adj hozzá 1 dl vizet, 2 teáskanál világos Szójaszószt, fél teáskanál barna nádcukrot (vagy többet, ha szereted az édeskés húst).
  • Emeld a hőt közepesre, forrald a szószt, redukáld, amíg pürésedik egy kicsit. Tedd vissza a kisült oldalas darabokat, és csökkentsd a hőt alatta alacsonyra.Forgasd alaposan meg az oldalas darabokat a szószban, szórj rá 5-10 csepp Szezámolajat, keverd jól össze és tálald.
  • Díszítésként szórd meg karikázott újhagyma zöldjével, tálald főtt rizzsel, sült krumplival, de akár kenyérrel is.

Jó étvágyat!

forrás:thewoksoflife.com