Padlizsánpörkölt Polentával (csemegekukorica csövekből)

Padlizsánpörkölt Polentával (csemegekukorica csövekből)

Az egyik legszebb zöldségünk a padlizsán, és mi nagyon szeretjük. Padlizsánkrém erdélyi módra, bármikor jöhetne reggelire egy szelet pirítóson. Most egy finom húspótló fogást mutatok Nektek, ha egy kiadós, egészséges ételre vágytok. Ilyenkor már unjuk a heti háromszori lecsót, úgyhogy ez egy frissítő alternatíva. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, próbáljátok ki.

Hozzávalók:

Padlizsánpörkölt:

2 dl Olíva olaj

2 kisebb méretű padlizsán, kockázva

1 kis konzerv paradicsompüré

1 púpos evőkanál különleges fűszerpaprika, csípmentes

1 dl jó minőségű száraz fehérbor

2 dl aprított paradicsom

6-7 evőkanál víz

½ teáskanál himalájai só

½ teáskanál aranybarna nádcukor

1 evőkanál morzsolt, szárított oregano

Polenta:

5-6 cső csemege kukorica (friss)

2-3 dl víz

3 evőkanál teavaj

200-250 g fetasajt

¼ teáskanál himalájai só

feketebors, őrölt

Így készítsd: A padlizsánpörkölt

  • Hevítsd fel az olajat a serpenyőben, és sütögesd meg a padlizsán darabokat úgy 15 percig, mindaddig, amíg szép aranybarna nem lesz. Csorgasd le az olajat róluk, de nem kell eldobni, jó lesz az más sütéshez is. A serpenyőből is öntsd ki az olajat, mielőtt visszateszed a pedlizsándarabkákat. Szórd meg fűszerpaprikával, vigyázz ne égjen oda, mert keserű lesz.
  • Öntsd hozzá a paradicsom pürét, keverd, főzd 2 percig, add hozzá a fehérbort, és főzd még 1 percig. Dobd bele az aprított paradicsom darabkákat, a vizet, a sót, a cukrot és az oregánót. Főzd 5 percig, mindaddig, amíg egy mély barnás-vöröses színt nem kap. Tedd félre, ha kell, majd tálaláskor melegíts fel.

A polenta:

  • Tisztítsd meg a kukorica csöveket a levelétől és a „hajtól”, és egy éles késsel, jól kitámasztva, vágd le a szemeket, egyenletesen, körbe-körbe haladva.
  • Tedd a kukoricaszemeket egy lábasba, öntsd fel vízzel, éppen hogy ellepje a szemeket. Főzs 12 percig lassan rotyogtatva. Kanállal szedd ki a kukoricát, és tedd egy mixerbe, tarsd meg a főzővizet.
  • Turmixold egy pár percig, lehetőleg az összes kukoricaszem össze legyen törve, és önts hozzá a főzővízből, hogy megfelelő pürés állagot kapj.
  • Öntsd vissza a turmixolt polentát a lábasba, önts hozzá a főzővízből, és lassú tűzön főzd állandó keverés mellett 10-15 percig, mindaddig, amíg a polenta sűrű, tejbegrízszerű/krumplipürészerű nem lesz. Ha nem vagy biztos mennyi főzővizet kell hozzáadni, a turmixolt polentával is beérheted, nem szükséges főzni. De selymesebb lesz az eredmény, ha főzöd.
  • Tedd bele a vajat, a fetasajtot, sózd, borsozd, és főzd keverés mellett még 2 percig.

Jó étvágyat!

forrás: food52.com