Az egyik legszebb zöldségünk a padlizsán, és mi nagyon szeretjük. Padlizsánkrém erdélyi módra, bármikor jöhetne reggelire egy szelet pirítóson. Most egy finom húspótló fogást mutatok Nektek, ha egy kiadós, egészséges ételre vágytok. Ilyenkor már unjuk a heti háromszori lecsót, úgyhogy ez egy frissítő alternatíva. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, próbáljátok ki.
Hozzávalók:
Padlizsánpörkölt:
2 dl Olíva olaj
2 kisebb méretű padlizsán, kockázva
1 kis konzerv paradicsompüré
1 púpos evőkanál különleges fűszerpaprika, csípmentes
1 dl jó minőségű száraz fehérbor
2 dl aprított paradicsom
6-7 evőkanál víz
½ teáskanál himalájai só
½ teáskanál aranybarna nádcukor
1 evőkanál morzsolt, szárított oregano
Polenta:
5-6 cső csemege kukorica (friss)
2-3 dl víz
3 evőkanál teavaj
200-250 g fetasajt
¼ teáskanál himalájai só
feketebors, őrölt
Így készítsd: A padlizsánpörkölt
- Hevítsd fel az olajat a serpenyőben, és sütögesd meg a padlizsán darabokat úgy 15 percig, mindaddig, amíg szép aranybarna nem lesz. Csorgasd le az olajat róluk, de nem kell eldobni, jó lesz az más sütéshez is. A serpenyőből is öntsd ki az olajat, mielőtt visszateszed a pedlizsándarabkákat. Szórd meg fűszerpaprikával, vigyázz ne égjen oda, mert keserű lesz.
- Öntsd hozzá a paradicsom pürét, keverd, főzd 2 percig, add hozzá a fehérbort, és főzd még 1 percig. Dobd bele az aprított paradicsom darabkákat, a vizet, a sót, a cukrot és az oregánót. Főzd 5 percig, mindaddig, amíg egy mély barnás-vöröses színt nem kap. Tedd félre, ha kell, majd tálaláskor melegíts fel.
A polenta:
- Tisztítsd meg a kukorica csöveket a levelétől és a „hajtól”, és egy éles késsel, jól kitámasztva, vágd le a szemeket, egyenletesen, körbe-körbe haladva.
- Tedd a kukoricaszemeket egy lábasba, öntsd fel vízzel, éppen hogy ellepje a szemeket. Főzs 12 percig lassan rotyogtatva. Kanállal szedd ki a kukoricát, és tedd egy mixerbe, tarsd meg a főzővizet.
- Turmixold egy pár percig, lehetőleg az összes kukoricaszem össze legyen törve, és önts hozzá a főzővízből, hogy megfelelő pürés állagot kapj.
- Öntsd vissza a turmixolt polentát a lábasba, önts hozzá a főzővízből, és lassú tűzön főzd állandó keverés mellett 10-15 percig, mindaddig, amíg a polenta sűrű, tejbegrízszerű/krumplipürészerű nem lesz. Ha nem vagy biztos mennyi főzővizet kell hozzáadni, a turmixolt polentával is beérheted, nem szükséges főzni. De selymesebb lesz az eredmény, ha főzöd.
- Tedd bele a vajat, a fetasajtot, sózd, borsozd, és főzd keverés mellett még 2 percig.
Jó étvágyat!
forrás: food52.com