Az elnevezés szó szerint azt jelenti Öt-fűszer. Az indiai őt-fűszer keve- réket Nepál déli részétől egészen Mianmarig mindenhol használják. További elnevezései: Panch Puran, Panch Phoran, Panchphoran, Panch Phutana, Paudkaune Masala. Mind az öt fűszer mag, ezek pedig a gö- rögszéna, a nigellamag (fekete kömény), római kömény, a fekete mus- tármag és az édeskömény egyenlő arányokban keverve. Általában egész fűszerekböl áll a keverék, de mivel a görögszéna magokat igen nehéz ledarálni, ezért őrölt változatban is kapható a kereskedelemben.
Felhasználási javaslat: Hagyományosan a Panch Phoron-t zöldségekhez, csirke vagy marha curryhez, halételek, lencse- ételek, “Shukto” és savanyúság eltevésekor használják. Ragukba, pörköltekbe szintén felemelő.
Hol használják?: India keleti tartományai, Bangladesh, Nepál