Perui Egészben Sült Csirke Zöld Szósszal

Perui Egészben Sült Csirke Zöld Szósszal

Ha engem kérdezel, akkor ez a Sülcsirke biztosan bekerülne a Top 10 ételeim közé. A titka? Kettő is van, az egyik a pácolás, a másik meg a zöld szósz. A fűszerek által átjárt finom, szaftosra sütött csirkehús egyszerűen mennyei. Tégy egy próbát, tálald ezt a családodnak, barátaidnak, és meglátod milyen gyorsan le lehet csontjára enni egy egész csirkét. Kacsával, és más szárnyassal is finom.

Hozzávalók:

Csirke:

3 gerezd fokhagyma

1 evőkanál őrölt Római kömény

1 evőkanál őrölt édes paprika

2 teáskanál só

1/2 teáskanál őrölt Feketebors

1/2 teáskanál morzsolt, szárított oregano

1 evőkanál Olíva olaj, extra szűz

1 evőkanál desztillált ecet

1 citrom (reszelhető héjú)

1 közepes Vöröshagyma, szeletelve

1 egész csirke

Zöld Szósz:

2 db egész Jalapeno Paprika, vagy helyettesítője

2 dl friss Koriander zöld, vagy helyettesítője

2 gerezd fokhagyma

1 dl majonéz (light)

1 lime leve, vagy citrom leve

1 teáskanál desztillált ecet

2 evőkanál extra szűz Olíva olaj

só és bors

Elkészítés:

  • Egy kisebb tálban keverd össze a fűszereket: fokhagyma, római kömény, paprika, oregano, só, feketebors. Öntsd hozzá az ecetet és a citrom levét és a reszelt héját.
  • Mosd meg a csirkét, ha van rajta toklász, csipesszel húzgáld ki ezeket. Tiszta konyharuhával töröld szárazra. Helyezd a csirkét a szeletelt hagymaágyra egy tűzálló tálban.
  • Jól dörzsöld be a fűszerkeverékkel a csirkét kívül is, belül is. Kösd össze a lábait húskötözó spárgával. Takard le és tedd a hűtőbe legalább 4 de akár 24 órára is. Ha ebédre szeretnéd, akkor előző nap este végezd el azt a folyamatot.
  • Sütés előtt vedd ki időben a hűtőből, hogy újra szobahőmérsékletű legyen, mert ha túl hideg, a külseje hamarabb kész lesz, míg a belseje nyers még. A sütőt melegítsd elő 225 C°-ra.
  • Süsd a szárnyast 15 percig így, majd a felgyülemlett szafttal öntözd meg. Csökkentsd a hőt 190 C°-ra, és süsd tovább 45-60 percig, vagy ameddig a beleszúrt hústű könnyedén áthatol a vastagabb részein, és átlátszó tiszta lé csorog a lyukból. Ha van húshőmérőd, akkor a combba beszúrt hőmérőnek 74-75 C° kell mutatnia.
  • A készre sült csirkét takard le alufóliával és hagyd pihenni egy pár percig. Tálald rizzsel, az eredeti ízek kedvéért főtt babbal.
  • Amíg a csirke sül, készítsd el a Zöld Szószt. Turmixold össze a friss zöld Jalapeno paprikákat (ha nincs, akkor zöld kalifornia vagy más zöld paprika is megteszi), a friss koriander zöldjét (ha nincs, akkor friss petrezselyem zöldjét), fokhagyma gerezdeket, lime levet (ha nincs, akkor citromlevet), ecetet alaposan. Magas fordulaton turmixolj, hogy selymes legyen az állaga. A turmix legalacsonyabb fordulatán, fedelét levéve, lassan, vékony sugárban öntsd hozzá az olíva olajat is. Sózd, borsozd. A fel nem használt szószt hűtőben tárolhatod akár egy hétig is.

Jó étvágyat!

forrás: http://thewoksoflife.com/2016/10/peruvianchickengreensauce/